Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Περί βιβλιοθηκών... και συναντήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και συναντήσεων

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η ετήσια συνάντηση της Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA), για την οποία είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο σημείωμά μας. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 220 σύνεδροι από 40 χώρες του κόσμου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού μια τέτοια συνάντηση ήταν τόσο ισχυρά συνδεδεμένη με τις στρατηγικές ανάπτυξης των βιβλιοθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την Αθήνα και από αυτή τη συνάντηση ξεκινά μια προσπάθεια για την ενδυνάμωση και συνεργασία όλων των βιβλιοθηκών του κόσμου, τον κοινό βηματισμό τους και τις κοινές απαντήσεις που θα δώσουν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Όπως ανέφερε και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους συνέδρους, οι βιβλιοθήκες είναι οι χώροι που γονιμοποιούν τις ιδέες του παρελθόντος και τις προσφέρουν στο μέλλον. Είναι οι Κιβωτοί της Γνώσης. Στο σχήμα αυτό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της IFLA στο κλείσιμο των εργασιών της ημέρας: Κοιτώντας προς τα αριστερά της έδειξε την Ακρόπολη, που μέσα από τα παράθυρα του Φάρου δεσπόζει στην πόλη, και μετά προς τα δεξιά της, στον Αργοσαρωνικό. "Είμαστε σε έναν τόπο που φέρει μια βαριά και ιστορική παράδοση. Αριστερά μου βλέπουμε το σύμβολο της παράδοσης αυτής, τον Παρθενώνα, το παρελθόν μας. Σε αυτό τον χώρο είμαστε τώρα εδώ στο παρόν, και δεξιά μου βλέπετε τη θάλασσα που δεν τελειώνει πουθενά, σαν τις προκλήσεις που θα φέρει το μέλλον. Είμαστε εδώ για να γεφυρώσουμε το παρελθόν με το μέλλον".

Οι ομιλητές έθεσαν διάφορα σημαντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, κυρίως για να δώσουν ερεθίσματα στους συμμετέχοντες να σκεφτούν, να κουβεντιάσουν, να αλληλεπιδράσουν και να εκφράσουν σκέψεις και ιδέες για τη μορφή που παίρνουν οι βιβλιοθήκες στο μέλλον. "Το μέλλον εξαρτάται από το τι κάνεις σήμερα" ήταν η προτροπή της προέδρου της IFLA Donna Scheeder προς τους σύνεδρους. Ο βασικός ομιλητής David Snowden από το Bangor University της Ουαλίας έθεσε μια σειρά από ζητήματα για το παρόν και το μέλλον. Σταχυολογώντας, έβαλε το ζήτημα της εκπαίδευσης, ζητώντας να μην επικεντρώνεται η εκπαίδευση των παιδιών στην τεχνολογία, γιατί μέχρι να αποφοιτήσουν αυτή θα είναι ήδη ξεπερασμένη, βασικότερο είναι να εκπαιδεύονται στον ανθρωπισμό. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον με τα μάτια των μελλοντικών γενεών.

Και οι άλλοι ομιλητές έδωσαν ερεθίσματα, και ο διάλογος που έγινε ήταν γόνιμος. Τις δύο επόμενες μέρες ακολούθησαν κλειστά εργαστήρια μεταξύ των συμμετεχόντων για να διαμορφωθεί το πλαίσιο της δράσης για την ανάπτυξη ενός νέου οράματος για τις βιβλιοθήκες. Μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Και ξεκίνησε εδώ, στην Αθήνα, στο νέο σπίτι της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης. Το φως του πολιτισμού μας εξακολουθεί και εκπέμπει παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL