Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... για όλους

Η πάντα δραστήρια Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών, για την οποία είχαμε μιλήσει σε παλιότερο δημοσίευμά μας, συνεχίζει την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών προς όλους. Διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν:

"Η εντυπο-αναπηρία ως όρος αναφέρεται στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ανάγνωση έντυπου υλικού χωρίς υποβοήθηση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω μιας φυσικής αναπηρίας που δεν του/της επιτρέπει να κρατήσει ένα βιβλίο, λόγω μιας αντιληπτικής ή μαθησιακής δυσκολίας, όπως δυσλεξία, λόγω τύφλωσης ή οπτικής αναπηρίας. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που πρακτικά απαγορεύει την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών στην πληροφορία και τη γνώση.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε τους εντυπο-ανάπηρους φοιτητές, δηλώστε τώρα συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής συνεισφοράς στη δημιουργία προσβάσιμου διδακτικού υλικού και στήριξης ΑμεΑ της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ισότιμης πρόσβασης στη γνώση.

Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε βιβλία και διδακτικό υλικό προσβάσιμο σε εντυπο-ανάπηρους φοιτητές με τη σάρωση διδακτικού και εξεταστέου υλικού, την οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, την επιμέλεια των ψηφιακών εγγράφων, την πληκτρολόγηση χειρόγραφων σημειώσεων κ.λπ.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτούνται ειδικές και σύνθετες γνώσεις και δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. Χρειάζεται μόνο επιθυμία για προσφορά και υπευθυνότητα στον χρόνο που μπορεί ο καθένας από εσάς να διαθέσει.

Η πρόσκληση υλοποιείται στο πλαίσιο δράσεων της Βιβλιοθήκης του Συνεργατικού Δικτύου Διαθετών Προσβάσιμης Βιβλιογραφίας υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ). Τα μέλη του Συνεργατικού Δικτύου εργάζονται, μοιράζονται προσβάσιμο υλικό, τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές στη βάση της εξαίρεσης του περιουσιακού δικαιώματος του δημιουργού όπως αυτό προβλέπεται".

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρέχει επίσης μια σειρά από υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία: Εξοπλισμός για ΑμεΑ, Χάρτες Αφής για Άτομα με Προβλήματα Όρασης, Ψηφιοποίηση Διδακτικού Υλικού, Οδηγός Οργάνωσης και Προσφοράς Υπηρεσιών προς Άτομα με Προβλήματα Όρασης για Βιβλιοθήκες, Σεμινάρια για Βιβλιοθηκονόμους

Οι βιβλιοθήκες οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Το έχουμε τονίσει σε πολλά σημειώματά μας αυτό. Περιλαμβάνονται λοιπόν και οι άνθρωποι με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Έχουν τα ίδια δικαιώματα στην πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση, στις ιδέες και στην ψυχαγωγία. Μια κοινωνία που θεωρεί εαυτή ευνομούμενη και ισόνομη οφείλει να μεριμνά για όλα τα μέλη της, ανεξάρτητα της σωματικής τους κατάστασης. Βλέπουμε ότι οι ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες μας δεν ολιγωρούν. Προασπίζονται το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στις σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς τους. Να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στη βιβλιογραφία, στο εκπαιδευτικό υλικό και στη γνώση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL