Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών ... και φυτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και φυτών

Η Νεολιθική Επανάσταση, που ξεκίνησε στην περιοχή της Συροπαλαιστίνης και κυριάρχησε σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι η διαδικασία αυτή που μετέτρεψε τον άνθρωπο από κυνηγό-τροφοσυλλέκτη σε γεωργό-κτηνοτρόφο. Είναι η επανάσταση που δημιούργησε τον άνθρωπο όπως τον ξέρουμε σήμερα. Κυρίαρχο και ρυθμιστή του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Η Επανάσταση αυτή εδράζεται σε δύο μεγάλους κλάδους: α) τον οικονομικό / διατροφικό, με την καλλιέργεια των σπόρων και τη συνεπακόλουθη αλλαγή που επήλθε τόσο στη μονιμότητα της κατοικίας, όσο και στην οικολογία και β) τον πολιτιστικό, με την παγίωση των θρησκειών και τη δημιουργία της γραφής ως ανάγκης καταγραφής των προϊόντων. Μία αλλαγή που συντέλεσε ως καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο πολιτισμός μας, ως μεγάλο βήμα στην ανθρώπινη Ιστορία, είναι αυτός που ξεκίνησε στη Συροπαλαιστίνη 9.000 χρόνια περίπου από σήμερα. Και δύο ήταν τα μοναδικά στοιχεία που ώθησαν στην ανάπτυξή του: Οι σπόροι και τα γράμματα.

Με αυτή τη συλλογιστική, οι δημόσιες βιβλιοθήκες στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δημιουργούν "βιβλιοθήκες σπόρων". Ο άνθρωπος πάντα αντάλλασσε σπόρους και βιβλία, από την αυγή της Ιστορίας του. Έτσι και τώρα, σε αυτές τις βιβλιοθήκες, χρησιμοποιώντας τα παλιά έπιπλα με τα συρταράκια, τους δελτιοκαταλόγους του παλιού συστήματος καταλογογράφησης και τις κάρτες του καταλόγου ως θήκες, οι βιβλιοθήκες του Μέιν δημιουργούν σημεία συλλογής, καταγραφής, αποθήκευσης και ανταλλαγής σπόρων για την ενίσχυση της κηπευτικής οικιακής δραστηριότητας των κατοίκων. Το μοντέλο αυτό θεωρείται πολύ επιτυχημένο και λειτουργεί ήδη και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Είναι τόσο επιτυχημένο που η Αμερικάνική Ένωση για των Έλεγχο των Σπόρων εξαιρεί με ειδικό κανονισμό τις "βιβλιοθήκες σπόρων" από οποιονδήποτε εμπορικό περιορισμό.

Ταυτόχρονα με τον δανεισμό αυτών καθαυτών των σπόρων από τις βιβλιοθήκες, αυτές καλούνται να υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τις καλλιέργειες κάθε είδους, ειδικά προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες. Παρέχουν πληροφορίες και βιβλιογραφία σχετικά με την καλλιέργεια τόσο των καλλωπιστικών όσο και των διατροφικών φυτών. Οι ίδιοι οι κάτοικοι, που δανείζονται σπόρους για τις καλλιέργειές τους κάθε άνοιξη, επιστρέφουν σπόρους στο τέλος της περιόδου, κάθε φθινόπωρο. Ένας συνδυασμός λοιπόν καταγραφής και διάχυσης πληροφοριών, γνώσεων, πρακτικών τοπικής σημασίας, με την ώθηση σε οικιακές καλλιέργειες πραγματοποιείται μέσα στο κέντρο της κοινότητας, στις βιβλιοθήκες. Γιατί αυτό οφείλουν να είναι οι βιβλιοθήκες: Κέντρα των κοινοτήτων που εξυπηρετούν.

Εκτός από το ψωμί χρειαζόμαστε και τα τριαντάφυλλα. Έτσι πορεύεται η ανθρωπότητα τα τελευταία 9.000 χρόνια. Σπόροι και λέξεις. Λουλούδια που ανθίζουν στους κήπους και ιδέες που ανθίζουν στα μυαλά των ανθρώπων. Οι βιβλιοθήκες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL