Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Περί βιβλιοθηκών ... και μέλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και μέλλοντος

Μια πολύ σημαντική συνάντηση πρόκειται να λάβει μέρος στην Αθήνα. Στις 3 Απριλίου, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης πρόκειται να λάβει χώρα η ετήσια συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA). Μία διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και σε διαφορετική χώρα του κόσμου. Η φετινή συνάντηση έχει τίτλο: "Το μέλλον μας και οι αλλαγές: Οραματιζόμενοι το ρόλο των βιβλιοθηκών και της πληροφοριακής κοινότητας".

"Ενώ οι κοινές αξίες των βιβλιοθηκών και της πληροφοριακής κοινότητας παραμένουν μία σταθερά, οι αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία δημιουργούν νέες προκλήσεις για το επάγγελμα. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διατήρηση αυτών των αξιών; Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι βιβλιοθήκες απαιτούν συλλογική και κοινή απάντηση για να μπορέσουν να επιτύχουν ένα κοινό όραμα. Πώς θα μοιάζει το μέλλον των βιβλιοθηκών το 2030 και τι ρόλους θα κληθούν να παίξουν οι βιβλιοθήκες και οι επαγγελματίες των βιβλιοθηκών για να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να είναι μέρος μιας εγγράμματης, πληροφορημένης και συμμετοχικής κοινωνίας;".

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, με καλεσμένους και συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο. Σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τόσο από άποψη τεχνολογίας και διαχείρισης των πληροφοριών και των γνώσεων, όσο και από κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, οι βιβλιοθήκες οφείλουν να προσαρμόζονται στην αλλαγή για να συνεχίζουν να υπηρετούν τους βασικούς τους στόχους. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι βιβλιοθήκες αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς με σχεδόν τον ίδιο τρόπο. Δημόσιες δομές που παρέχουν πρόσβαση στην πληροφορία, τη γνώση, στις ιδέες σε όλους, χωρίς εμπόδια και χωρίς αποκλεισμούς. Από τον κάτοικο ενός μικρού χωριού στην Υποσαχάρια Αφρική μέχρι τον κάτοικο της μεγαλύτερης μητρόπολης της Δύσης, οι βιβλιοθήκες αποτελούν το ίδιο καταφύγιο και την ίδια πύλη προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Για τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση, άνθρωποι από όλο τον πλανήτη θα βρίσκονται στην Αθήνα για να καταστρώσουν τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα: Η κοινή δράση των βιβλιοθηκών παγκοσμίως. Η πρόεδρος της IFLA, η Αμερικανίδα Donna Scheeder, μας προσκαλεί: "Το όποιο μέλλον μας εξαρτάται από τις συλλογικές δράσεις που παίρνουμε -ή αποτυγχάνουμε να πάρουμε- σήμερα. Αλλά αν είμαστε στο τραπέζι, είμαστε και στο μενού. Σας προσκαλώ να πάρετε θέση στο τραπέζι και να συμμετάσχετε στη συζήτηση".

Αρωγοί σε αυτή τη διοργάνωση είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL