Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Περί βιβλιοθηκών... και συνεργειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και συνεργειών

"Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών». Με την υλοποίηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων εγκαινιάστηκε, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, η συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών.

Το ΠΙΟΠ υποστηρίζει τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία και προωθεί τη σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον. Οι μαθητές του Γυμνασίου Καθενών είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα για εφήβους, που πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι - στελέχη της υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ Αλεξάνδρα Τράντα και Αντρέας Λαπούρτας.

Το πρώτο πρόγραμμα «Πόλεις και λογοτεχνία» παρουσίασε στα παιδιά αποσπάσματα έργων γνωστών Νεοελλήνων συγγραφέων. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της κριτικής αντίληψης. Με τη βοήθεια σημαντικών λογοτεχνικών κειμένων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τον λόγο και, απελευθερώνοντας τη σκέψη τους, να παραγάγουν και δικά τους κείμενα. Το δεύτερο πρόγραμμα, με τίτλο «Το σπίτι που γεννήθηκα», προσέγγισε, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ξετυλίγοντας το κουβάρι της αφήγησης ιστοριών μιας πόλης. Χάρη σε αυτά τα προγράμματα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν την κριτική σκέψη τους".

Η σημασία των συνεργειών μεταξύ πολιτιστικών οργανισμών είναι ένα από τα κύρια ζητούμενα της εποχής μας, ειδικά κάτω από συνθήκες υποχρηματοδότησης των φορέων του πολιτισμού και της Παιδείας. Από το Δελτίο Τύπου που παραθέσαμε, βλέπουμε ένα τέτοιο παράδειγμα και πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην τοπική κοινωνία. Στους πρόποδες του όρους Δίρφυς στην Κεντρική Εύβοια, η κωμόπολη των Καθενών με τους 650 κατοίκους της διατηρεί δημοτική βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη αυτή προχωρά σε δράσεις και σε συνέργειες με φορείς και από την Αθήνα.

Και όταν οι συνέργειες αυτές οδηγούν στην κατανόηση τόσο των λογοτεχνικών κειμένων όσο και του τόπου στον οποίο ζει κανείς, πολλαπλά κερδισμένοι είναι όλοι. Οι μαθητές της περιοχής κατανόησαν τη λειτουργία της λογοτεχνίας όταν αυτή ενσωματώνει και ενσωματώνεται σε ένα τόπο. Είχαν όμως και την ευκαιρία να δουν πώς η τοπική ιστορία, η άυλη κληρονομιά, η αρχιτεκτονική είναι φορείς της τοπικής κουλτούρας. Η βιβλιοθήκη είναι αυτός ο θεσμός που θα λειτουργήσει διαμεσολαβητικά ανάμεσα στη γνώση και την πληροφορία και την κατανόηση. Με τη συλλογή της ή με στοχευμένες δράσεις, μόνη ή σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς θα μεταδώσει στην τοπική κοινωνία πληροφορίες από έξω και θα βοηθήσει στην κατανόηση της τοπικής γνώσης. Ελπίζουμε αυτές οι συνέργειες να λειτουργήσουν σε όλη την έκταση της ελληνικής επαρχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL