Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Περί βιβλιοθηκών... και προσωπικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και προσωπικού

Οι ελληνικές λαϊκές βιβλιοθήκες παράγουν τεράστιο έργο στην κοινωνία. Αποτελούν τα σημεία μνήμης της κοινότητας που εξυπηρετούν συλλέγοντας, καταγράφοντας και αποθηκεύοντας τα έντυπα και ψηφιακά αυτά τεκμήρια της τοπικής πολιτιστικής και επιστημονικής παραγωγής. Επεκτείνοντας τις συλλογές τους και πέρα από την ντόπια παραγωγή λειτουργούν ως δίαυλος επικοινωνίας των ανθρώπων της κοινότητας με την πνευματική και επιστημονική παραγωγή σε όλον τον κόσμο. Λειτουργούν ως εργαστήρια γνώσης, παιδείας και πολιτισμού, κέντρα ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης, διδασκαλίας και διά βίου μάθησης.

Το έργο αυτό όμως δεν γίνεται αυτόματα. Είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές που μοχθούν καθημερινά, τις περισσότερες φορές με πενιχρούς προϋπολογισμούς και μέσα για να σπείρουν στην κοινότητα που υπηρετούν την αγάπη για το διάβασμα, την κριτική πρόληψη της γνώσης και την πνευματική καλλιέργεια. Στην Ελλάδα, και στις εποχές της "φρενήρους ανάπτυξης", οι βιβλιοθήκες μας δεν έλαβαν ούτε τη στοιχειώδη προσοχή από το κράτος, την κεντρική ή την αποκεντρωμένη διοίκηση. Θεωρήθηκε μείζων εκείνα τα χρόνια η μαζική κουλτούρα και τα γυαλιστερά περιτυλίγματά της. Συναυλίες και "κέντρα διασκέδασης" είχαν την τιμητική τους, ως πολιτιστική βιομηχανία, σε βάρος θεσμών που εκτός από την πνευματική ανάπτυξη προάγουν επίσης την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ένα από τα βασικά προβλήματα λοιπόν που αντιμετωπίζουν τώρα οι βιβλιοθήκες μας είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Και κυριότερα οι λαϊκές βιβλιοθήκες μας, δημοτικές και δημόσιες. Για χρόνια την έλλειψη αυτή η Πολιτεία τη θεράπευε πρόχειρα με αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Εκπαιδευτικών που έλειπαν από τις τάξεις τους όμως. Στα χρόνια της "ευδαιμονίας" λοιπόν ελάχιστοι ασχολήθηκαν να στελεχώσουν τις βιβλιοθήκες. Παυσίπονα μόνο για να καλύπτονται τα κενά. Στις μέρες της κρίσης όμως αναδύθηκε σημαντικός ο ρόλος της βιβλιοθήκης στις τοπικές κοινωνίες. Βιβλιοθήκες - αρωγοί σε μια μεγάλη γκάμα αναγκών των κατοίκων. Και μαζί με αυτό αναδύθηκε και το πρόβλημα της στελέχωσής τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, και γνωρίζοντας το πρόβλημα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής σημείωσε πως έχουν εξασφαλιστεί 85 εκατομμύρια και θα προκηρυχθούν 500 νέες θέσεις εργασίας, 300 για την κάλυψη των κενών των βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα και 200 θέσεις για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Ευελπιστούμε ότι η ανακοίνωση αυτή θα υλοποιηθεί σύντομα, καθώς τα νέα δεδομένα στη χώρα μας απαιτούν σύγχρονες και λειτουργικές βιβλιοθήκες σε ενιαίο δίκτυο πληροφόρησης που θα καλύπτει όλη τη χώρα. Και αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ανθρώπους να εργάζονται σε αυτές. Ευελπιστούμε επίσης οι δήμοι να αντιληφθούν το πνεύμα της εποχής και να προχωρήσουν και αυτοί σε ενίσχυση των βιβλιοθηκών μας με εργαζόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL