Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Περί βιβλιοθηκών... και Γενικού Συμβουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και Γενικού Συμβουλίου

Με Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας ορίστηκαν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών. Το Γενικό Συμβούλιο έχει ιστορία δέκα και πλέον ετών. Τελευταία φορά που είχε συγκροτηθεί το Γ.Σ. ήταν το 2010. Έκτοτε, και με τη λήξη της θητείας του, είχε παραμείνει ανενεργό. Το εν λόγω Συμβούλιο έχει αρμοδιότητα για τη χάραξη πολιτικής βιβλιοθηκών κύρια στις δημόσιες βιβλιοθήκες, οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Η μεγάλη καινοτομία που εισήγαγε η κυβέρνηση είναι ότι τα μέλη του Συμβουλίου δεν ορίζονται πλέον στο σύνολό του από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας, αλλά υποδεικνύονται από σχετικούς φορείς που ορίζονται ρητά με νόμο.

Έτσι, το Γενικό Συμβούλιο απαρτίζουν: Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος που ορίζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Αρχείων του υπουργείου, ο διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους και εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, των τριτοβάθμιων σχολών Βιβλιοθηκονομίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σε μια εποχή που οι δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων, με κυριότερο αυτό της στελέχωσής τους, ενώ παράλληλα, και λόγω της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος τους έχει αναδειχθεί ως κύριος στις τοπικές κοινωνίες, το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών έχει πολλή δουλειά να κάνει. Επιπλέον, η μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στους νέους της χώρους και η δημιουργία τού μέχρι στιγμής άτυπου δικτύου δημοτικών και δημοσίων βιβλιοθηκών που έχει δρομολογήσει αλλάζουν τα δεδομένα στον βιβλιοθηκονομικό χάρτη της χώρας.

Ζητούμενο για το νέο Γενικό Συμβούλιο είναι η χάραξη εθνικής πολιτικής βιβλιοθηκών. Πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα, επιτέλους, το κράτος να ορίσει και να σχεδιάσει τις λειτουργίες και τις δράσεις των λαϊκών του βιβλιοθηκών. Να διατυπωθεί μια εθνική πολιτική με σκοπούς και στόχους, με χρονοδιαγράμματα και με αποτελέσματα. Μια πολιτική που θα επιτρέψει στις βιβλιοθήκες να λειτουργήσουν σε έναν ενιαίο χώρο και να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη προς το σύνολο των κατοίκων της χώρας. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα από αυτή εδώ τη στήλη ότι οι βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν αφ' εαυτού τους, για να συλλέγουν υλικό, αλλά πρώτιστα και κυρίως προς όφελος των πολιτών για την πρόσβαση στη γνώση, την πληροφορία, τον πολιτισμό, για την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας.

Αισιόδοξο γεγονός λοιπόν στην αρχή του έτους να δημοσιεύεται η σύνθεση του νέου Γ.Σ. έπειτα από τόσα χρόνια απραξίας. Αναμένουμε το νέο Συμβούλιο να υπερβεί τον ρόλο του, να επεκτείνει τη δράση του στο σύνολο των λαϊκών, τουλάχιστον, βιβλιοθηκών της χώρας και να προσφέρει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την υλοποίηση μιας εθνικής πολιτικής βιβλιοθηκών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL