Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Νέο και δημοκρατικό Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο και δημοκρατικό Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών

Επιτέλους, έπειτα από περίπου μια πενταετία αδράνειας του θεσμού, ο οποίος είχε απαξιωθεί κυρίως επί θητείας Άννας Διαμαντοπούλου, που είχε ψαλιδίσει πολλές από τις αρμοδιότητές του, το υπουργείο Παιδείας όρισε νέο Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, αναδιαμορφώνοντάς το μάλιστα σε μια πιο δημοκρατική μορφή, καθώς σ' αυτό εκπροσωπούνται φορείς οι οποίοι υποδεικνύουν τα μέλη του.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου για το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες, τα μέλη του δεν τα διορίζει πλέον ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας, αλλά οι εκπροσωπούμενοι φορείς, δηλαδή η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Αρχείων του υπουργείου Παιδείας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και οι σχολές Βιβλιοθηκονομίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας διορίζει μόνο τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Στη θέση του προέδρου τοποθετείται ο Μιχάλης Σφακάκης, επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με αναπληρωτή τον βιβλιοθηκονόμο Βασίλη Σουλικιά, αντιπρόεδρος τοποθετείται ο Γιάννης Τσάκωνας, αν. προϊστάμενος Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών με αναπληρώτρια την Κωνστάντια Κακάλη, προϊσταμένη της διεύθυνσης Βιβλιοθηκών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκ μέρους της ΕΒΕ, τοποθετείται ο διευθυντής της Φίλιππος Τσιμπόγλου, εκ μέρους των υπόλοιπων φορέων τοποθετούνται οι Σπύρος Παρδάλης, Μαριέττα Μινώτου, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Γεωργία Φέρμελη, Κωνσταντίνος Γραμματικός και Χρήστος Παπαθεοδώρου.

Στην τριετή θητεία τους τα νέα μέλη του Γενικού Συμβουλίου καλούνται να αντιμετωπίσουν μείζοντα θέματα των δημόσιων βιβλιοθηκών όλης της χώρας, βεβαίως τη μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και επιπλέον να προτείνουν λύσεις για τη στελέχωση των βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας που υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL