Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Ο χιονιάς έπληξε και το Αναγνωστήριο Αγιάσου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο χιονιάς έπληξε και το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Έντονα τα ίχνη της άφησε η κακοκαιρία που πλήττει τη Λέσβο στο ιστορικό Αναγνωστήριο Αγιάσου, αφού από το βάρος τού χιονιού κατέρρευσε προχθές μετά τα μεσάνυχτα μέρος της στέγης τού ενός από τα δύο κτήριά του, αυτού που στεγάζει τη βιβλιοθήκη και το θέατρο, καταστρέφοντας την πλατεία του θεάτρου και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Στο δεύτερο κτήριο του Αναγνωστηρίου, στο οποίο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Αγιάσου, δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής την περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Θοδωρή Βαλσαμίδη έκαναν χθες αυτοψία στο κτήριο και σήμερα αναμένεται να μεταβεί κλιμάκιο τεχνικών και μηχανικών της Περιφέρειας για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην υποχωρήσουν οι πλαϊνοί τοίχοι του κτηρίου.

"Ευτυχώς, είναι στη θέση του ακόμα το μέρος της στέγης που καλύπτει τη σκηνή και τη βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου κι έτσι δεν καταστράφηκαν το πλούσιο αρχείο και οι 25.000 τόμοι της βιβλιοθήκης του, τα αρχεία και το βεστιάριό του" επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου Παναγιώτης Σκορδάς, τονίζοντας όμως ότι "με την κατάρρευση της σκηνής έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό τού θεάτρου, καθώς και στα 400 καθίσματα της πλατείας του". Συγκινητική ήταν η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της Αγιάσου, όπως μας μεταφέρει ο κ. Σκορδάς. "Όλο το χωριό, χθες το πρωί, βοήθησε να μεταφερθούν και να φυλαχτούν με ασφάλεια στις αποθήκες του Αναγνωστηρίου μέρος του αρχειακού υλικού, φωτογραφίες, ο ηχητικός εξοπλισμός και το βεστιάριο" λέει, επισημαίνοντας ότι ακόμα "δεν μπορεί να υπολογιστεί το οικονομικό μέγεθος της αποκατάστασης του κτηρίου και του εξοπλισμού του, αλλά οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες".

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου ιδρύθηκε το 1894 και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως πνευματικό κέντρο. Μέσα σ' αυτή την εκατονταετή και πλέον λειτουργία του, η εμβέλειά του έχει απλωθεί σε όλο το νησί και εκτός αυτού. Διαθέτει σημαντική βιβλιοθήκη με κλασικά έργα, η οποία είναι και δανειστική, εκδόσεις της Λειψίας, μελέτες, ειδικό τμήμα λεσβιακού Τύπου, όπου σώζονται σπάνια περιοδικά του νησιού και πλούσιο αρχειακό υλικό από φωτογραφικά αρχεία έως παρτιτούρες και μουσικές Λεσβίων συνθετών. Στα μουσικά αρχεία του διασώζονται καταγραφές παραδοσιακής μουσικής και οργανοπαικτών του νησιού. Τόσο η βιβλιοθήκη του όσο και το μουσικό του αρχείο αποτελούν βασικά εργαλεία μελέτης και έρευνας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το Αναγνωστήριο διαθέτει επίσης χορευτικό τμήμα, με περισσότερα από 150 παιδιά και ενήλικες, ενώ το μουσικό τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και κυρίως σαντουριού παρακολουθούν περίπου 50 παιδιά αλλά και δύο θεατρικές ομάδες, τη Θεατρική Σκηνή ενηλίκων και την Πειραματική Σκηνή. Λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL