Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Στα ευπώλητα "Ο αγών μου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ευπώλητα "Ο αγών μου"

“Εκδοτική επιτυχία” χαρακτήρισε τη σχολιασμένη έκδοση του Mein Kampf (“Ο αγών μου”) του Αδόλφου Χίτλερ. Το έργο εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά το 1945 και, όπως εξήγησε, έχουν πουληθεί έως τώρα 85.000 αντίτυπα.

Η σχολιασμένη έκδοση κυκλοφόρησε με την εκπνοή των δικαιωμάτων του μοναδικού βιβλίου που συνέγραψε ο Χίτλερ το 1924 και το 1925, ενώ βρισκόταν στη φυλακή έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στην παρούσα έκδοση το αρχικό κείμενο συνδυάζεται με 3.500 επεξηγηματικές ιστορικές σημειώσεις ώστε να αποφευχθεί η χρήση του για λόγους ναζιστικής προπαγάνδας. Επικριτές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την κυκλοφορία του βιβλίου σε δύο τόμους, που φθάνουν συνολικά περίπου τις 2.000 σελίδες.

«Αποδεικνύεται πως ο φόβος ότι η έκδοση αυτή θα επέτρεπε την προώθηση της ιδεολογίας του Χίτλερ ήταν αβάσιμος» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου IfZ Αντρέας Βίρσινγκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το ινστιτούτο, οι αγοραστές της επανέκδοσης είναι κυρίως «όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία και την πολιτική καθώς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης. Η συζήτηση περί του οράματος του Χίτλερ για τον κόσμο και περί του πώς προσέγγιζε την προπαγάνδα επέτρεψε να αντιμετωπισθούν οι αιτίες και οι συνέπειες των ολοκληρωτικών ιδεολογιών σε μια εποχή που ο αυταρχισμός και οι ιδέες της Ακροδεξιάς κερδίζουν έδαφος» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η Βαυαρία ήταν αντίθετη στην επανέκδοση του «Mein Kampf», παρόλο που το βιβλίο δεν είναι απαγορευμένο. Την ίδια ώρα οι γερμανικές αρχές προτίθενται να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης όποιους επιδιώξουν να εκδώσουν χωρίς σχόλια το βιβλίο του Χίτλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL