Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
"Έφυγε" ο Μισέλ Ντεόν: Αποχαιρέτησε τον κόσμο και την Ελλάδα που αγάπησε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έφυγε" ο Μισέλ Ντεόν: Αποχαιρέτησε τον κόσμο και την Ελλάδα που αγάπησε

Λάτρης των ταξιδιών και των τόπων, μέγας φιλέλληνας που εμπνεύστηκε από τη γλώσσα, τη μυθολογία και την Ιστορία της χώρας μας, ο Γάλλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Μισέλ Ντεόν πέθανε σε ηλικία 97 ετών από πνευμονική εμβολή στην Ιρλανδία όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια.

«Δεν ξέρω άλλους από τους Έλληνες που να σε κάνουν να περνάς με τέτοια προθυμία από το μαύρο στο ρόδινο» έγραφε ο Ντεόν που, όταν επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Ελλάδα μαζί με τη γυναίκα του το 1960, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στις Σπέτσες.

Για μια μεγάλη απώλεια έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Γαλλική Ακαδημία, που χαρακτήρισε τον Ντεόν “μνήμη και συνείδησή της”.

Από τη θέση του ακαδημαϊκού δεν είχε σταματήσει να εκδηλώνει το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του στην Ελλάδα, όπως στη βράβευση το 2007 του βιβλίου του Βασίλη Αλεξάκη "μ.Χ".

Το όνομά του συνδέθηκε με το Κίνημα των Ουσάρων, ενός αντιγκολικού λογοτεχνικού κινήματος δεκαετιών του '50 και του '60 που αντιτίθετο στους υπαρξιστές, του οποίου ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος.

Συγγραφέας περίπου 40 βιβλίων, μεταξύ των οποίων και το «Ένα μοβ ταξί» (Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Φιλίπ Νουαρέ και τη Σαρλότ Ράμπλινγκ.

Τα τοπία των Σπετσών και της Πάτμου πρωταγωνιστούν σε βιβλία του όπως «Αριάδνη ή η Λησμονιά» και «Σελίδες για την Ελλάδα», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Χατζηνικολή, μαζί με τα «Ένα μοβ ταξί», “Άγρια άλογα», «Η ανάβαση της νύχτας», «Ένα ενθύμιο», «Η αυλή των μεγάλων», «Μαντάμ Ροζ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL