Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ιστορίες και παραμύθια για μικρούς βιβλιοφάγους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες και παραμύθια για μικρούς βιβλιοφάγους

Με αφορμή τις γιορτές συγκεντρώσαμε παιδικά βιβλία από Έλληνες και ξένους παραμυθάδες που με την προσεγμένη τους έκδοση και τον πλούτο των θεμάτων τους θα ταξιδέψουν τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς και θα τους χαρίσουν μοναδικές στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης.

Όλο και πιο κοντά στο θαύμα της αγάπης βρίσκεται το "Το μικρό φάντασμα" (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου) που ζούσε πάνω από τετρακόσια χρόνια στο κάστρο της Κουκουβαγιότρυπας. Ένα γλυκό παραμύθι από τον Γερμανό παραμυθά, Ότφριντ Πρόισλερ, με έναν ασυνήθιστα απολαυστικό λόγο, ρέοντα και ποιητικό ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.

Άλλο ένα βιβλίο από τη Μαρία Παπαγιάννη, "Παπούτσια με Φτερά" (εκδόσεις Πατάκη), με ηρωίδα τη μικρή Ρόζα που μεγαλώνει με τον πατέρα της που είναι ψαράς αλλά στα κρυφά γράφει ποιήματα. Μια ιστορία για τα μικρά θαύματα και τους μεγάλους αγώνες και για τους κανονικούς ανθρώπους που επιμένουν να ονειρεύονται από μια συγγραφέα με μακρά θητεία στο βιβλίο για παιδιά και εφήβους.

Αυτές τις γιορτινές μέρες η ευφάνταστη "Παραμυθού της Σελήνης" της Βάγιας Παπαποστόλου (εκδ. Καστανιώτη) έχει πολλά να διηγηθεί για την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Όλα ξεκινούν όταν το δακρυσμένο σύννεφο παίρνει μαζί του τα πουλιά των παραμυθιών και αφήνει για άλλη μια φορά τα μικρά παιδιά του χωριού λυπημένα, χωρίς παραμύθια. Η εμπνευσμένη εικονογράφηση είναι του Νικόλα Αντρικόπουλου.

Μια ξεχωριστή και χιουμοριστική ιστορία με πρόβατα και λύκους μάς αφηγείται ο Δημήτρης Μπογδάνος, (εκδ. Μεταίχμιο). Ένα προβατάκι αναρωτιέται γιατί να τρέχουν φοβισμένα κάθε φορά που νιώθουν τον λύκο να πλησιάζει και προτείνει να ενωθούν. Η αλληλοβοήθεια γίνεται το σύνθημα και το ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτή την ανατρεπτική και διασκεδαστική ιστορία . Η εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη με ζωντανά χρώματα διαπνέει όλη την ιστορία.

Εντυπωσιακή η εκδοτική έκρηξη ιστοριών που συνδυάζουν την πραγματικότητα με το φανταστικό. Ένας γάτος συστήνει στα παιδιά τον Πασχάλη, ένα αγόρι το οποίο περιγράφει τη ζωή του ως απόλυτα φυσιολογική, αν όχι βαρετή, και που συνήθως βρίσκει νόημα σε μικρές παραξενιές, κάνοντας τους άλλους να τον θεωρούν αλλόκοτο. Ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης στο βιβλίο του "Ο Λευκός Αξιωματικός" (εκδ. Κέδρος) αναμειγνύει το στοιχείο του φανταστικού με τον ομιλούντα γάτο, τον Μεφίστο, που θα κληθεί να σώσει τη Γη.

Στο "Μακρινό βασίλειο του Κυρίου Σκα", (εκδ. Ψυχογιός) μας μεταφέρει η συγγραφέας Γιολάντα Πατεράκη. Δυο βασιλιάδες, δυο βασίλισσες, δυο στρατοί δίνουν την πιο σκληρή μάχη της ζωή τους πάνω σε μια δίχρωμη σκακιέρα. Θα κερδίσει ο άσπρος ή ο μαύρος στρατός; Μια αλληγορική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία που σατιρίζει τις αδυναμίες των θεσμών των πολιτισμένων λαών και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Περιπέτεια με ευτυχισμένο τέλος θα ζήσει ο "Μικρός γίγαντας" (εκδ. Αιώρα, μτφ. Άννα Μαθοπούλου) του Andres Guerrero. Στο χωριό του είναι ο πιο μικρός γίγαντας, κάτι που τον κάνει δυστυχισμένο. Φεύγοντας από αυτό, ο δρόμος του θα διασταυρωθεί με εκείνον ενός άλλου πλάσματος που δεν είναι στα μέτρα του τόπου όπου ζει. Οι δυο τους θα ταιριάξουν και μαζί θα βρουν τον ιδανικό τόπο που τους χωρά κι όπου θα ζήσουν ευτυχισμένοι.

Ο αγαπημένος συγγραφέας Τζερόνιμο Στίλτον μας ταξιδεύει στη Μόσχα που είναι κρυμμένες εφτά πολύτιμες μπάμπουσκες, και ο Ηρακλής Ποντιρό πρέπει να τις αναζητήσει για λογαριασμό ενός διάσημου συλλέκτη. "Το Μυστήριο με τις επτά μπάμπουσκες" (εκδ. Κέδρος, μτφ. Ελένη Τουλούπη), είναι άλλη μια διασκεδαστική ιστορία του ανατρεπτικού παραμυθά που έχει μεταφραστεί σε 45 χώρες.

Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη, η "Σκουφοκοκκινίτσα" (εκδόσεις Διόπτρα) μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Η διάσημη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία, συστήνει στα παιδιά την έννοια της κριτικής σκέψης.

Με αφορμή ένα πάρτι, που είναι άγνωστο αν θα γίνει, στον "Υπέροχο Κόσμο" (εκδ. Πατάκη) του βραβευμένου συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά, δεκατέσσερις έφηβοι από μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, έρχονται πιο κοντά, συγκρούονται, ερωτεύονται, ονειρεύονται. Τελικά, συνειδητοποιούν ότι ζουν σε έναν υπέροχο κόσμο μόνο και μόνο επειδή μπορούν να κουρδίζουν κάπου κάπου το "εγώ" στην κλίμακα του "εμείς".

Μια ακόμα ευφάνταστη ιστορία έγραψε η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας Τζούλια Ντόναλσον όπου πρωταγωνιστεί "Ο Ξυλαράκης" (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς), ένας καλός οικογενειάρχης που απομακρύνεται από το δέντρο που κατοικεί και το οποίο κινδυνεύει να γίνει... στάχτη. Εξαιρετική και ιδιαίτερα εύστοχη η εικονογράφηση από τον σπουδαίο εικαστικό, Άξελ Σέφλερ.

Βιβλίο που εκδόθηκε το 1968, και συγκαταλέγεται μόνιμα στις λίστες με τα καλύτερα παιδικά όλων των εποχών, "Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη", της Τζούντιθ Κερ (εκδ. Παπαδόπουλος, μτφρ. Στέλιος Ρουμελιώτης), εξυμνεί τη διαφορετικότητα και δίνει ουσιαστικά "έμμεσα" μαθήματα συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης. Η τίγρη συμβολίζει τον "ξένο", όχι ως απειλή αλλά ως αφορμή για καινούργιες εμπειρίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL