Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Περί βιβλιοθηκών... τα Χριστούγεννα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... τα Χριστούγεννα

Αυτά τα Χριστούγεννα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει τις πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις στο νέο της σπίτι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους με ξεχωριστές ιστορίες από τις συλλογές της.

Τις ημέρες 22 - 25 Δεκεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου - 1η Ιανουαρίου, πάνω από 60 γνωστοί συγγραφείς, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και βιβλιοθηκονόμοι δηλώνουν παρόντες, για να δώσουν φωνή σε αγαπημένα χριστουγεννιάτικα βιβλία και να στηρίξουν την Εθνική Βιβλιοθήκη στο νέο της ξεκίνημα. Έργα των Άντερσεν, Γκριμ και Ντίκενς, παραδοσιακά παραμύθια, διηγήματα του Παπαδιαμάντη και του Κόντογλου αλλά και σύγχρονες ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από δημόσιες αναγνώσεις από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

Με ιδιαίτερη χαρά διαβάζουμε το δελτίο Τύπου της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης, η οποία μέσα στις γιορτές θα ξεκινήσει τα προγράμματά της στο νέο κτήριο. Προγράμματα που συνταιριάζουν ανθρώπους, βιβλία και βιβλιοθήκες. Ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, καθώς ξεκινάνε και οι διαδικασίες παράδοσης του κτηρίου στο Ελληνικό Δημόσιο. Όμως και αυτές τις γιορτές, όπως κάθε χρόνο, όλες οι βιβλιοθήκες ανά την ελληνική περιφέρεια ετοιμάζουν προγράμματα με τα ίδια υλικά.

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, στις 11.30-12.30 Διαβάζουμε το παραμύθι «Ένα Χριστουγεννιάτικο θαύμα» των Σοφί ντε Μιλλενέμ - Ερίκ Πουμπαρέ και φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα δεντράκια, με τις Κατερίνα Μπόσκου και Νίκη Παυλίδου. Στις 17.00-18.00 διαβάζουμε την ιστορία: «Η γοργόνα-η νερομάισσα» από το ημερολόγιο 2017 του συλλόγου «Αργοναύτες”, και φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικη κατασκευή, με εμψυχωτές από τον σύλλογο «Αργοναύτες» Κιλκίς την Δέσποινα Καραμπίδου και τον Γιάννη Αθανασιάδη.

Στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, 11.00 το πρωί: Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε έναν Άι Βασίλη! Διαβάζουμε το βιβλίο «Μαγικά παραμύθια με τον Άι Βασίλη» της Claire Renaud με εικονογράφηση Marie Quentrec και φτιάχνουμε το δικό μας Άι Βασίλη ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα!, με τη βιβλιοθηκονόμο Χριστίνα Τράπτσιου. Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 5η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 - 4,5 ετών και τους γονείς τους. Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μια μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.

Και αυτές οι εκδηλώσεις είναι μια πολύ μικρή παρουσίαση, σε περιορισμένο χώρο, για το τι γίνεται στις βιβλιοθήκες μας αυτές τις μέρες. Καλή διάθεση, χαμόγελα και όρεξη να ανακαλύψουμε ξανά τους λογοτέχνες και τα κείμενα με διάθεση εορταστική από άκρη σε άκρη αυτής της χώρας. Με ευχές για καλές γιορτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL