Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας / Στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας / Στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Στον σπουδαίο διηγηματογράφο και δοκιμιογράφο Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο απονέμεται ομόφωνα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του από την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων, που ανακοίνωσε χθες τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015 και αφορούν βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2014.

Οφειλόμενη τιμή σε έναν πεζογράφο που εγγράφει σημαντική διαδρομή στη μεταπολεμική λογοτεχνία παραδίδοντας έργο το οποίο διακρίνεται από λιτότητα του λόγου, λεπτή ειρωνεία και τρυφερή νοσταλγία για τα δύσκολα χρόνια της νεότητας. Και επίσης στον λογοτέχνη - κριτικό που διέκρινε την αξία και έφερε στο προσκήνιο τον Νίκο Καχτίτση καταθέτοντας την πρώτη κριτική παρουσίαση του έργου του με τη μελέτη "Αναφορές στο έργο του πεζογράφου Νίκου Καχτίτση" που δημοσιεύτηκε το 1974.

Η επιτροπή Κρατικών Βραβείων στο σκεπτικό της επισημαίνει "τη λιτότητα, την αγάπη για τη φύση, την οξύτατη σάτιρα για τη στρεβλή σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον, την έντονη και πηγαία ερωτική διάθεση, την προσήλωση στον κόσμο των αφανών, παραγκωνισμένων και συχνά καταδιωγμένων πλασμάτων", στοιχεία με τα οποία εμπλούτισε την ποιητικού ρεαλισμού διηγηματογραφία του.

Ομόφωνη ήταν και η απονομή στην ιστορικό Ρίκα Μπενβενίστε του Ειδικού Βραβείου για βιβλίο που προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, για το έργο της "Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι τη δεκαετία του 1940", για το οποίο η Επιτροπή επισημαίνει τόσο το εισαγωγικό της ιστορικού όσο και τις μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος χαρακτηρίζοντάς τις ως "έξοχα δείγματα αυθόρμητου ζωντανού προφορικού λόγου" αλλά και την "τεκμηρίωση της όλης δέσμης των μαρτυριών" εκ μέρους της ιστορικού, να "φωτίζει όποια κενά".

Στις υπόλοιπες κατηγορίες το Βραβείο Ποίησης απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Ζέφη Δαράκη για τη συλλογή ποιημάτων της "Η σπηλιά με τα βεγγαλικά", στην οποία η επιτροπή εντοπίζει ένα "βιβλίο που αγκαλιάζει την ανθρώπινη συνθήκη στο σύνολό της, σπρώχνοντας έτσι τα όρια και τις δυνατότητες του ποιητικού λόγου", το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη "Νίκη" του Χρήστου Χωμενίδη που κατά την επιτροπή "η αφήγησή του δείχνει και την ωριμότητά του πλέον, καθώς έχει, μαζί με το νεύρο και την ευστροφία, αποκτήσει ένα εντυπωσιακό βάθος".

Το Βραβείο Διηγήματος, επίσης κατά πλειοψηφία, απονέμεται στον Ανδρέα Μήτσου για τη συλλογή "Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια", για την οποία η Επιτροπή σημειώνει ότι "η στροφή προς το παράδοξο και φαινομενικά ανοίκειο είναι από τις βασικές αρετές των διηγημάτων", ενώ το Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής απονέμεται, με πλειοψηφία, στην Κατερίνα Σχινά για το βιβλίο της "Καλή και ανάποδη. Ο πολιτισμός του πλεκτού" με την Επιτροπή να επισημαίνει τόσο τη λογοτεχνικότητα της γλώσσας όσο και το γεγονός ότι "η διφυής προσέγγιση στο θέμα του πλεξίματος και των ποικίλων εφαρμογών του, είναι ευφάνταστα στοχαστική".

Το Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικών απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Νίκο Μπακουνάκη για το βιβλίο του "Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες 19ος - 20ος αιώνας", στο οποίο ο συγγραφέας κατά την επιτροπή "με την τεκμηριωμένη προσέγγισή του σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο, της σύγχρονης ενημέρωσης και της πληροφορίας, απομυθοποιεί πολλά από τον λαμπερό αλλά και ενίοτε ηθικά σκοτεινό κόσμο της δημοσιογραφίας.

Στην Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας συμμετέχουν οι: Αλέξης Ζήρας (Πρόεδρος), Γιώργος Ανδρειωμένος, Δημήτρης Καργιώτης, Έλλη Λεμονίδου, Μαρία Σκιαδαρέση, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Λίνα Πανταλέων, Νένα Κοκκινάκη και Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL