Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Περί βιβλιοθηκών... και ανάγνωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ανάγνωσης

“Αναγνωστικά σακίδια... για συναρπαστικά ταξίδια”. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαρύνθου του ΝΠΔΔ Ο Δαφνηφόρος Απόλλων του Δήμου Ερέτριας αναλαμβάνει μια νέα δράση, με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας μέσα στο σχολείο ή και το σπίτι σε άμεση σύνδεση με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Έτσι ετοίμασε ένα “Αναγνωστικό σακίδιο... για συναρπαστικά ταξίδια” με 81 βιβλία για παιδιά διαβαθμισμένης αναγνωστικής δυσκολίας, ώστε να ικανοποιείται ο βαθμός εξοικείωσης του κάθε μαθητή με την ανάγνωση βιβλίων.

Και ενώ διαβάζαμε αυτή την είδηση με χαρά, οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο μας έστειλαν στα οφέλη της ανάγνωσης. Ο άνθρωπος, λένε οι νευροεπιστήμονες, χρησιμοποιεί άλλο μέρος του εγκεφάλου του όταν διαβάζει ένα βιβλίο και άλλο όταν διαβάζει από την οθόνη. Η ανάγνωση εντύπου χρησιμοποιεί την καλά εδραιωμένη λειτουργία γραμμικής ανάγνωσης μόνο όταν βυθιζόμαστε σε αυτό. Όσο περισσότερο διαβάζει κανείς από οθόνη τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός του κινείται μακριά από τη γραμμική ανάγνωση, μια πρακτική που συμπεριλαμβάνει σάρωση της εικόνας και εύρεση στόχων στην ιστοσελίδα που διαβάζει κανείς. Πολλοί από εμάς καθιερώνουμε την ανάγνωση στην οθόνη, γεγονός που μας κάνει "ημι-εγγράμματους". Ελλοχεύει ο κίνδυνος λοιπόν, αν δεν χρησιμοποιούμε την ικανότητα γραμμικής ανάγνωσης, να τη χάσουμε τελείως.

Η σημασία της ανάγνωσης βιβλίων ιδωμένη από τη σκοπιά των νευροβιολόγων. Η ικανότητα γραμμικής ανάγνωσης οδηγεί σε ικανότητα αναλυτικής σκέψης και σύγκρισης. Και αυτή η ικανότητα εκγυμνάζεται μόνο με τη χρήση του έντυπου. Εκτός από ψυχαγωγία και πληροφόρηση, η ανάγνωση του έντυπου προσφέρει και ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων στο σύνολο της προσωπικότητας. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να επεκταθούμε στη σημασία της αναλυτικής σκέψης για τη ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαρύνθου λοιπόν, όπως όλες οι βιβλιοθήκες στον κόσμο, με ένα μικρό σακίδιο γεμάτο βιβλία απλώνεται χωρικά στα όρια του δήμου, επισκέπτεται σχολικές μονάδες και παρέχει το δώρο της ανάγνωσης στους μαθητές. Ένα δώρο που τα προφανή του οφέλη γίνονται κατανοητά, τα μακροπρόθεσμα όμως όχι. Και τα μακροπρόθεσμα είναι και τα πιο ωφέλημα. Ο μαθητής που θα αγαπήσει το διάβασμα, που θα εθιστεί να διαβάζει, θα αποκτήσει καινούργιες γνώσεις, θα χαλαρώσει τη σκέψη του βυθιζόμενος σε ένα όμορφο μυθιστόρημα, θα βελτιώσει τη γλώσσα του. Μα κύρια, αν συνεχίσει να είναι αναγνώστης, θα αναπτύξει την αναλυτική του σκέψη. Θα γίνει ένας πολίτης, επαγγελματίας, άνθρωπος που θα έχει τη δυνατότητα κριτικής σκέψης, ανάλυσης και σύνθεσης.

Ευχόμαστε το σακίδιο της Βιβλιοθήκης του Δήμου Αμαρύνθου να ταξιδέψει σε πολλά σχολεία, να μη σταματήσει να γυρίζει από τάξη σε τάξη, από μαθητή σε μαθητή και να δημιουργηθεί εκεί, στα χωριά της κεντρικής Εύβοιας, μια κοινότητα αναγνωστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL