Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
14.2°C20.1°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.9°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.3°C17.7°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C17.2°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.5°C
0 BF 63%
Μια βιβλιοθήκη κι ένα αρχείο ανοίγουν τις πόρτες τους...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια βιβλιοθήκη κι ένα αρχείο ανοίγουν τις πόρτες τους...

"Ό,τι βλέπετε γύρω σας είναι ανεκτίμητο..." Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην παρουσίαση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση για τη φετινή χρονιά, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Ανεκτίμητοι οι 3.500 τόμοι έργων της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και το Αρχείο Καβάφη, που στεγάζει η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη. Αλλά και το ίδιο το κτήριο της Λεωφόρου Αμαλίας, έργο του αρχιτέκτονα του Προεδρικού Μεγάρου ή του Μουσείου Μπενάκη Αναστάσιου Μεταξά.

Η Αφρ. Παναγιωτάκου περιέγραψε την κατεύθυνση στην οποία κινούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που στηρίζονται στην αντίληψη ότι "η παιδεία αποτελεί όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης για μια δημοκρατική κοινωνία". Επιδιώκουν να αναδείξουν, με διεπιστημονικό τρόπο, "τη συνάφεια της διαχρονίας του ελληνικού πολιτισμού με το σήμερα", προσπαθώντας να δημιουργήσουν "συνθήκες προσβασιμότητας στους ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό", ενώ ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στα προγράμματα ειδικής αγωγής, με τη συνέχιση των εργαστηρίων "Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό" και "Ζωγραφίζω μουσική".

Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι για κάθε τομέα, στο πλαίσιο της Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθούν προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες με επίκεντρο την τέχνη και την τεχνική του βιβλίου, αλλά και την Οδύσσεια του Ομήρου, ενώ για ενήλικες θεματικές ομιλίες με αφορμή συγκεκριμένα βιβλία. Επιπλέον, στις 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την Ελληνική Νομαρχία, ενώ ξεναγήσεις θα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Από την πλευρά του Αρχείου Καβάφη, προγραμματίζονται επτά διαλέξεις για επτά ποιήματα, τέσσερις παραστασιακές διαλέξεις, αλλά και ερευνητικά σεμινάρια και θερινό σχολείο για φοιτητές και ερευνητές, ενώ συνεχίζεται, στην Αθήνα και στην περιφέρεια, το πρόγραμμα "Ο Καβάφης πάει σχολείο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιεχόμενα της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου Καβάφη βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης και σύντομα θα είναι διαθέσιμα μέσω Διαδικτύου σε ενδιαφερόμενους σε όλη την υφήλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL