Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
"Η παράφρων αναζήτηση μιας συνείδησης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η παράφρων αναζήτηση μιας συνείδησης"

«Δεν γράφω εδώ για να κατασκευάζω ιστορίες. Ίσως ο λόγος που τηρώ αυτήν την τακτική είναι για να ανασκευάζω τα στοιχεία της ζωής μου, να ξαναζώ έναν Παράδεισο χαμένο: έναν Παράδεισο που κάποιες μέρες νιώθω πως ήτανε εν μέρει κατασκεύασμα, μυθοπλασία, μια σκιά στον ουρανό μου που θα γινότανε βροχή καταστροφής» - έτσι αρχίζει ένα από τα 28 κείμενα που απευθύνει στον γιατρό, τον θεραπευτή, της η πενηντάχρονη Μ. Γκ. του βιβλίου της Ολβίας Παπαηλίου. «Κατόπιν σύστασης γιατρού». «Μια μυθιστορία» προσδιορίζει κάτω από τον τίτλο η συγγραφέας και εξηγεί από την αρχή ότι πρόκειται για μια θεραπευτική προσπάθεια, απόπειρα γραφής που γίνεται μετά από πρόταση του γιατρού - του ψυχιάτρου εν προκειμένω.

Η συντάκτης των κειμένων είναι μια γυναίκα έγκλειστη στο ψυχιατρικό θεραπευτήριο Η Καλή Θέα. Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της Βίλλας ντε Βέκι στην Ιταλία, παρόμοια με αυτήν που είχε χτίσει ο ιδιοκτήτης της, κυβερνήτης του Μουσολίνι της ιδίας οικογενείας στη Ρόδο. Το ψυχιατρείο -Βίλλα- ξενοδοχείο είναι ένα από τα μαγικά ενδιαιτήματα στα οποία καταφεύγει ο Ολβία Παπαηλίου για να ονειροπολεί. Οι ένοικοι, τρόφιμοι των «Ρουαγιάλ» και των «Γκραν» που γράφει ο Ρεμπώ στις “Εκλάμψεις” του και στα κείμενά της ζουν ξεχασμένοι από τον χρόνο, επαναλαμβάνοντας τις καθιερωμένες τελετουργικές συνήθειες μιας ουδέποτε εκπεσούσης αριστοκρατίας -όπως η συντάκτης των 28 κειμένων- με χειμαρρώδη γραφή έως το παραλήρημα, αλλά με εκτυφλωτική διαύγεια, ευελιξία λόγου και καλλιέπεια, ψυχαναλυτική και λογοτεχνική επάρκεια συναρμόζει διαδοχικά τους κρίκους μιας αλυσίδας, σύρει την άλυσο του δημοτικού τραγουδιού, αλιεύει τα θραύσματα τις εικόνες, τις μνήμες, τις φαντασιώσεις, μιας κατακερματισμένης προσωπικότητας.

Ο κατακερματισμός - η συναρμολόγηση

Από τα θραύσματα αγγείων στο «Σπίτι μου» της Μέλπως Αξιώτη που συγκολλώνται, τα Frantumaglia - την πάθηση του θρυμματισμένου είναι των γυναικών στην διάλεκτο της Νάπολης που αναφέρει η Έλενα Φεράντε και η αλυσίδα των συνειρμών, η γραφή που συγκροτεί, συγκολλά απ’ ανέκαθεν. Μια θεραπεία είναι και αυτό που επιχειρεί η ηρωίδα Μ. Γκ. Η Ολβία Παπαηλίου ασχολείται η ίδια με την εικαστική ψυχοθεραπεία και ζει μόνιμα στο Σέφηλντ της Μεγ. Βρετανίας.

Η συλλογή των κειμένων, το καθένα στάδιο μιας μυστικής ψυχικής διαδρομής, έχει την άρθρωση κρίκων μιας της αλυσίδας και την αυτονομία της ημερολογιακής γραφής χωρίς να είναι ημερολόγιο εφ’ όσον υπάρχει συγκεκριμένος αποδέκτης. Υποτίθεται ο γιατρός. Κείμενα για τη γραφή, τη μετάφραση και την επίδραση, κείμενα για τη βιβλιοθήκη, βιωματικά παιχνίδια με τη λογοτεχνία, ξεχωρίζω την αριστουργηματική οικείωση της “Δεσποινίδας Τζούλιας” του Στρίντμπεργκ, παιδικές μνήμες, το τραύμα, η σχέση με τον Πατέρα, η σχέση της μεταβίβασης με τον γιατρό, η τρέλα, η ταυτότητα... Ένας γυναικείος κύκλος το 28 με 4 ένθετες ανατροφοδοτήσεις του γιατρού - που ωστόσο δεν έχει διαβάσει παρά το ότι έχει παραγγείλει τις επιστολές. Ιστορίες που τείνουν να γίνουν προσωπική ιστορία. Μεταβίβαση / αντιμεταβίβαση, αποπλάνηση και γοητεία στον αντίποδα των «καταθέσεων» του αφηγητή στο “Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου. Εκεί τα κείμενα γράφονται ως αναπάντητες επιστολές προς τον «σύντροφο ανακριτή» και ο συντάκτης του προσπαθώντας να δικαιολογήσει, να ανασκευάσει την υπόθεση «άδειο κιβώτιο» μέσα από ανατροπές και καθρεφτισμούς αναιρεί και τον σιωπηλό συνομιλητή του αλλά και τον εαυτό του.

Στην περίπτωση του βιβλίου της Ολβίας Παπαηλίου - οι κλειστές επιστολές προς το γιατρό τις οποίες διαβάζει ο αναγνώστης οδηγούν στην υπέρβαση του διαμελισμού, το θραύσμα θα γίνει εργαλείο για την συγκόλληση, την προσωπική συγκρότηση, τη θεραπεία.

Ολβία Παπηλίου «Κατόπιν σύστασης γιατρού. Μια μυθιστορία»

Εκδόσεις Θράκα

Σελ. 144, τιμή: 10 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL