Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Περί βιβλιοθηκών... και κοινωνικής συνοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και κοινωνικής συνοχής

Ο John Anthony Bird γεννήθηκε το 1946 στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου, σε μια φτωχή ιρλανδική οικογένεια. Στην ηλικία των 5 ετών ήταν άστεγος, ενώ μεταξύ των ετών 7-10 πήγε σε ορφανοτροφείο. Έπιασε δουλειά σε χασάπικο, αλλά για να συμπληρώσει το εισόδημά του ξεκίνησε να κλέβει. Ανάμεσα στα 10 και τα 20 χρόνια του πέρασε μεγάλα διαστήματα στη φυλακή, όπου έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Η ζωή του άλλαξε έκτοτε. Μεταξύ των πραγμάτων που έχει κάνει είναι η ίδρυση και κυκλοφορία του "The Big issue", του περιοδικού δρόμου της Αγγλίας, τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν στους άστεγους. Το 2015 ονομάστηκε λόρδος και κατέχει μη κομματική θέση στη Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 13 Οκτωβρίου του 2016, στη Βουλή των Λόρδων, ο λόρδος (πλέον) John Bird έφερε προς συζήτηση το θέμα των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ των επιχειρημάτων του είναι ότι κλείνοντας βιβλιοθήκες και απολύοντας βιβλιοθηκονόμους θα δημιουργηθούν προβλήματα σε άλλο πεδίο της κοινωνίας που θα απαιτήσουν στο μέλλον περισσότερα χρήματα για να θεραπευτούν. "Επιβεβαιώστε ότι κάθε σχολείο έχει βιβλιοθήκη. Υπάρχουν πολλά σχολεία που δεν έχουν. Αν κάνουμε οικονομία εκεί, θα υπάρξουν αλλού ελλείμματα. Είναι αυτό οικονομία;" αναρωτιέται. Πολλοί ακόμα ομιλητές υπογράμμισαν τα οφέλη που παρέχουν οι βιβλιοθήκες στις τοπικές κοινότητες, όπως το ότι παρέχουν ασφαλείς χώρους στα παιδιά και σε αυτούς που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, τα διδάσκουν να κοινωνικοποιούνται, προωθούν την ψυχική υγεία καθώς και παρέχουν σύνδεση του νέου με τις πληροφορίες και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα, καθώς αφορούσε και τα βιβλιοπωλεία και τον τρόπο εμπορίου και διανομής του βιβλίου. Προτείνουμε να αναζητήσετε στο Διαδίκτυο το σχετικό υλικό. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε πιο προσεκτικά είναι ποιος λέει τι. Ο λόρδος John Bird λοιπόν, που έμαθε να διαβάζει και να γράφει μέσα στη φυλακή, που έζησε χρόνια άστεγος, που με το έργο του υποστηρίζει πλέον ενεργά τους συμπολίτες του, εγκαλεί τη βρετανική κυβέρνηση για τις περικοπές που κάνει στις βιβλιοθήκες. Εγκαλεί τη βρετανική κυβέρνηση που δεν φροντίζει να υπάρχουν σε κάθε σχολείο βιβλιοθήκες με βιβλιοθηκονόμους. Έχει ζήσει ο ίδιος, είναι εμπειρία του, τις προοπτικές που χαρίζει σε έναν άνθρωπο η ανάγνωση, η γραφή, το βιβλίο και η βιβλιοθήκη. Ήταν τα μόνα εργαλεία που είχε, όταν αυτά του δόθηκαν. Όταν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος λέει ότι η υποχρηματοδότηση και το κλείσιμο των βιβλιοθηκών θα κοστίσουν πολλά περισσότερα σε κοινωνικές υπηρεσίες και στην κοινωνία αργότερα, μιλάει βιωματικά. Η ανάγνωση και η γραφή, το βιβλίο και οι βιβλιοθήκες αφορούν πρώτιστα την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL