Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Κριτικές δοκιμές ενός προσεκτικού αναγνώστη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτικές δοκιμές ενός προσεκτικού αναγνώστη

Μεταξύ κριτικής και δοκιμίου κινείται το τελευταίο βιβλίο του Διονύση Ν. Μουσμούτη, στο οποίο συγκεντρώνονται είκοσι επτά συνολικά άρθρα του, δημοσιευμένα σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες ή παρουσιασμένα σε ποικίλες πνευματικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ο συγγραφέας ως ομιλητής.

Ασκώντας επί χρόνια με ευσυνειδησία το έργο του κριτικού αλλά και του δοκιμιογράφου και, ως εκ τούτου, έχοντας δημοσιεύσει πληθώρα κριτικών και δοκιμίων, ο Μουσμούτης κατέληξε στην επιλογή να συμπεριλάβει στο καλαίσθητο αυτό βιβλίο ένα μέρος μόνο των συναφών συμβολών του, στις οποίες εκπροσωπούνται όλα σχεδόν τα είδη με τα οποία κατά καιρούς ασχολήθηκε: έτσι, θεραπεύει με τις αναγνώσεις του όχι μόνο τον χώρο της ποίησης, του ιστορικού μυθιστορήματος, της ταξιδιωτικής και της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και της δοκιμιακής γραφής ή της επιστημονικής πραγματείας.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Διονύσης Μουσμούτης έχει συμβάλει με αυτοτελείς εργασίες του στη μελέτη τόσο του θεάτρου όσο και προσωπικοτήτων της Επτανήσου, και ιδιαίτερα της Ζακύνθου, τόπου καταγωγής του ίδιου, όπως και πολλών συγγραφέων, το έργο των οποίων συζητά στις σελίδες της ανά χείρας έκδοσης (Λεωνίδα Χ. Ζώη, Μαριέττας Γιαννοπούλου - Μινώτου, Σωκράτη Καψάσκη, Λούλας Βάλβη - Μυλωνά, Διονύση Σέρρα, Νίκια Λούντζη, Διονύση Φλεβοτόμου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια).

Πέρα από τους προαναφερθέντες ανθρώπους των γραμμάτων της Ζακύνθου, το βιβλίο καλύπτει μιαν αρκετά ευρεία θεματική, η οποία αναφέρεται σε πολλαπλά, όπως υποδηλώθηκε πιο πάνω, πεδία και πρόσωπα: από τα νεοελληνικά Συντάγματα και τις αντιδράσεις απέναντι σε αυτά έως τις σχέσεις του ελλαδικού κράτους με τους ξένους ή τις ρευστές ιδεολογικές συνιστώσες του τεταρταυγουστιανού καθεστώτος· από τον «ακτιβιστή» / «δημόσιο διανοούμενο» του 19ου αιώνα Ανδρέα Ρηγόπουλο και τον κράτιστο των Ελλήνων φιλολόγων του 20ού αιώνα Ιωάννη Συκουτρή έως τον ακαταπόνητο βιβλιογράφο και ερευνητή Κυριάκο Ντελόπουλο· και από τους ενταγμένους στον λεγόμενο «λογοτεχνικό κανόνα» (Ανδρέα Κάλβο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Κωστή Παλαμά, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκο Καββαδία) ίσαμε τους νεότερους πνευματικούς δημιουργούς (Μάνο Ελευθερίου, Γιάννη Μαρή, Γιώργο Βέη, Γιώργο Χρονά, Νίκο Κυριαζή, Λένα Διβάνη, Τάκη Θεοδωρόπουλο, Διονύση Μαγκλιβέρα, Αλέξη Ζήρα) και πανεπιστημιακούς (Νίκο Αλιβιζάτο, Νίκο Μπακουνάκη, Έλλη Φιλοκύπρου).

Και όλα αυτά με λιτή έκφραση, προσεκτική διατύπωση και καλόπιστη διάθεση.

Διονύσης Ν. Μουσμούτης, Ανα-γνώσεις. Κείμενα για συγγραφείς και βιβλία,

Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος

σελ. 191, τιμή: 12 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL