Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Βιβλίο / Φύλακας της μνήμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλίο / Φύλακας της μνήμης

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, ο Μιχάλης Φακίνος μάς συστήνει την πισίνα: «Πάει κι αυτή, γερνάει, γριά που της πέφτουν τα δόντια, που χάνει τα μαλλάκια της, ζαρώνει, ξεραίνεται το δέρμα της». Η πισίνα περιγράφεται σαν ανθρώπινη ύπαρξη, σαν μια γριά που συνεχώς φθίνει, που κρατιέται όμως στη ζωή διά μέσου του φύλακα και αφηγητή, ο οποίος -περιμένοντας το νερό ή, αλλιώς, την ουτοπία, τον σκοπό, ό,τι άλλο- έχει αναλάβει το «ιερό καθήκον» να γεννά ιστορίες κοιτάζοντάς την. Ακούει πλατσουρίσματα, βλέπει τους κολυμβητές πάνω στον βατήρα να ετοιμάζονται για την πτώση, άνθρωποι ζευγαρώνουν βγάζοντας ηδονικούς αναστεναγμούς, πρόσφυγες βρίσκουν κατάλυμα μέσα στα σπλάχνα της, μια γυναίκα με κόκκινα μαλλιά και πάλλευκο πρόσωπο βγάζει μια εξωγήινη κραυγή... Η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται μέσα στο μυαλό του αφηγητή. Μέσω των ιστοριών που εφευρίσκει και διηγείται, αναδημιουργεί έναν παράδοξο κόσμο, έναν κόσμο που βρίσκεται πάνω στο εύθραυστο όριο που χωρίζει την πραγματικότητα από τη φαντασία ή, ίσως, από το όνειρο.

Ένας ολόκληρος θίασος απόκληρων προσώπων παρελαύνει από τις σελίδες του βιβλίου, καθώς ο συγγραφέας εντάσσει στην αφήγηση και ήρωες παλαιότερων λογοτεχνικών συλλήψεών του. Ο Όμηρος Μπαρ που λέει ιστορίες με αντίτιμο ένα ουίσκι, μια βότκα ή ένα τζιν. Ο Μεσιέ, ο άνθρωπος με τα πολλά ονόματα, που «επτά τόποι ερίζουν για την καταγωγή του». Η Ορχήστρα των Εντυπώσεων και η ωραία Μπέλα, που ως άλλη Βιρτζίνια Γουλφ -σε μια από τις πιο ονειρικές σκηνές του βιβλίου-, βάζει πέτρες μέσα στις τσέπες της καμπαρντίνας της και βυθίζεται στο νερό, ενώ το φαλακρό από τις χημειοθεραπείες κεφάλι της φέρνει στο μυαλό φωτογραφία από το Άουσβιτς.

Το λογοτεχνικό σύμπαν του Μιχάλη Φακίνου δεν είναι στατικό, τα πάντα ρέουν, αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, οι ήρωες είναι αυτοί που είναι και συγχρόνως είναι και κάποιοι άλλοι, οι συμπεριφορές τους ακατανόητες, οι ίδιοι ακατάτακτοι, ανατρεπτικοί και λοξίες, δύσκολα αναγνωρίσιμοι σ' ένα, παρ' όλα αυτά, αναγνωρίσιμο τοπίο μιας πόλης που ρημάζει. Η Αθήνα είναι μια καθημαγμένη πόλη, μέσα στις αντιφάσεις, τη θλίψη και τις αγριότητες. «Μ' αρέσει αυτή η πόλη. Είναι η αποθέωση του χάους και της αναρχίας». Ο φύλακας της πισίνας με τα ρώσικα κιάλια του για νυχτερινή όραση αντικρίζει μια πρασινωπή απόχρωση της πόλης που καίγεται. «Το παλιό σινεμά πρέπει να καιγόταν, τα Εξάρχεια, το ιστορικό κέντρο, τα πάντα... έβλεπα βόμβες μολότοφ να σκάνε μπροστά στα μάτια μου, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα να ουρλιάζουν, βουή και αντάρα κάτω στην πρασινωπή πόλη».

Η Αθήνα τού σήμερα, αλλά και του χθες, καθώς η Ιστορία είναι πανταχού παρούσα στις σελίδες του Φακίνου και το βιβλίο, σελίδα τη σελίδα, μετατρέπεται σε έναν φύλακα της μνήμης. Η κατοχή και ο εμφύλιος, οι δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο φασισμός στοιχειώνουν τον συγγραφέα και βρίσκονται πάντα, είτε ως σαρκασμός, είτε ως αλληγορία, είτε ως συγκινησιακά φορτισμένες σελίδες, στην άκρη της πένας του.

Γραφή σαγηνευτική, γλώσσα στρωτή, πλούσια, ψάχνεις εκείνη την παράταιρη λέξη που θα καταστρέψει την ατμόσφαιρα και τον ρυθμό του κειμένου και δεν τη βρίσκεις.

Ένα ανάγνωσμα δύσκολο, πολυσχιδές και απαιτητικό, που αφορά μόνο τον συμμέτοχο αναγνώστη, βαθύ, με μεγάλο όγκο αισθημάτων και νοημάτων, ανοιχτό σε διαφορετικές ερμηνείες, καθώς η αλληγορία λειτουργεί σε πολλά και ποικίλα επίπεδα, που έχεις την εντύπωση πως θέλει να χτυπήσει στο μεδούλι της ύπαρξης και της Ιστορίας. Και μάλλον το καταφέρνει.

Μιχάλης Φακίνος, «Φύλακας στην πισίνα»

Εκδ. Κέδρος

264 σελ. Τιμή: 14.00 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL