Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Έκκληση συστράτευσης στη Βρετανία / Ένα ντοκιμαντέρ για τη διάσωση των δημόσιων βιβλιοθηκών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση συστράτευσης στη Βρετανία / Ένα ντοκιμαντέρ για τη διάσωση των δημόσιων βιβλιοθηκών

"Αντί να επενδύουμε στην εκπαίδευση... κλείνουμε βιβλιοθήκες", λέει η ίδια σκηνοθέτις Greta Bellamacina στην ταινία

"Οι βιβλιοθήκες έχουν κορυφαία θέση στην Ιστορία του ανθρώπου", λέει ο Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι στο ντοκιμαντέρ "Safe house. Decline of ideas", που έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο τη Δευτέρα προσκαλώντας τον κόσμο του βιβλίου, αλλά και τους υπόλοιπους, να στρατευτούν για τη διάσωση των δημόσιων βιβλιοθηκών που κλείνουν η μία μετά την άλλη τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ντοκιμαντέρ "Safe house", που υπογράφει η σκηνοθέτις, ποιήτρια Greta Bellamacina και η δημοσιογράφος Davina Catt, αφηγείται την ιστορία της βρετανικής δημόσιας βιβλιοθήκης και την επακόλουθη πτώση της στις μέρες μας, από το πώς χτίστηκε η πρώτη βιβλιοθήκη το 1752, μέχρι την ψήφιση του πρώτου νόμου περί δημόσιας βιβλιοθήκης το 1850 που έδωσε στην τοπική αυτοδιοίκηση το δικαίωμα να ιδρύει βιβλιοθήκες, μέχρι τις διαδηλώσεις, τις πορείες και τις καταλήψεις για το κλείσιμο των βιβλιοθηκών σήμερα.

"Η ουσία του ντοκιμαντέρ είναι ότι οι βιβλιοθήκες χτίστηκαν από την εργατική τάξη και ανήκουν σε όλους ως σύμβολο ισότητας και ίσων ευκαιριών. Έχουμε ήδη καταγράψει 100 βιβλιοθήκες να κλείνουν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Αισθάνεσαι σαν να αφανίζουν μια γενιά", καταγγέλλει ο Στίβεν Φράι στο ντοκιμαντέρ, το οποίο προβάλλεται ήδη σε ανεξάρτητους κινηματογράφους και θα ανέβει αργότερα σε διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα.

"Δεν θα είχα κάνει ούτε τα μισά πράγματα από αυτά που έχω κάνει εάν δεν είχα το "προνόμιο" της δημόσιας βιβλιοθήκης που ήταν κοντά στο σπίτι μου. Η ύπαρξη των βιβλιοθηκών στη Βρετανία εδώ και 250 χρόνια ήταν στην ουσία η νίκη της ιδέας της εκπαίδευσης για όλους. Και τώρα πάμε ένα βήμα πίσω. Αντί να επενδύουμε στην εκπαίδευση... κλείνουμε βιβλιοθήκες", λέει η ίδια η σκηνοθέτις στην ταινία.

Η τελευταία σκηνή του ντοκιμαντέρ "Safe house. Decline of ideas" γυρίστηκε στην ιστορική βιβλιοθήκη Carnegie, νότια του Λονδίνου, η οποία είχε καταληφθεί από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για τα σχέδια κλεισίματος και είναι μία από τις 500 βιβλιοθήκες που έχουν κλείσει από το 2010 μέχρι σήμερα.

Κωστούλα Τωμαδάκη

Το τρέιλερ του "Safe house" μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.cilip.org.uk/news/free-stephen-fry-poster-libraries

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL