Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Αυτά που πρόλαβα"

Τι κι αν πέρασαν 25 χρόνια απ' το τροχαίο δυστύχημα που έκοψε απρόσμενα το νήμα της ζωής των Μίλτου και Καίτης Πρωτογερέλλη, δυο νέων παιδιών που συμμετείχαν στα κινήματα κι είχαν καλλιτεχνικές ευαισθησίες.

Τι κι αν πέρασαν 25 χρόνια απ' το τροχαίο δυστύχημα που έκοψε απρόσμενα το νήμα της ζωής των Μίλτου και Καίτης Πρωτογερέλλη, δυο νέων παιδιών που συμμετείχαν στα κινήματα κι είχαν καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Η σπάνια σε ομορφιά αυλή του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Αϊ - Στρατή στον Κεραμεικό ήταν πάλι γεμάτη. "Χωρίς τον Λεωνίδα Κύρκο κι άλλους που μας άφησαν", όπως αναφέρθηκε, αλλά με πολλούς παλιούς φίλους, συγγενείς της οικογένειας, συντρόφους αλλά και λάτρεις των γραμμάτων και της Τέχνης που τίμησαν με την παρουσία, το χαμόγελο και το χειροκρότημα τους το νέο βιβλίο με πεζά και ποιήματα του Πρωτογερέλλη, που συνέλεξε με προσοχή η μητέρα του και τίτλο "Αυτά που πρόλαβα".

"Τους μεγάλους συγγραφείς και καλλιτέχνες τούς φωνάζεις μονάχα με το επώνυμο", είπε ο συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης, υποκλινόμενος στην πένα του Πρωτογερέλλη, που δεν πρόλαβε να γευτεί τους καρπούς των έργων του. "Προκλητικός, ειρωνικός, συναισθηματικός, πρωτοποριακός", αλλά κι ένας "ποιητής της απαισιοδοξίας" ήταν μερικά από τα επίθετα που έντυσαν στα μάτια του Γ. Κακουλίδη τον "άγνωστο για μένα μέχρι πριν 10 μέρες Μ. Πρωτογερέλλη". Γνωστός για την ειλικρίνειά του, δεν μπόρεσε παρά ν' αναγνωρίσει ότι εκείνη την αυγή της 12ης Δεκεμβρίου του 1987, ο Πολιτισμός "έχασε μια προσωπικότητα και μεγεθύνθηκε η πενία του χώρου".

Με έντονη συναισθηματική φόρτιση, περιέγραψε τη σχέση του με τον Πρωτογερέλλη, ο Άρης Τσουκνίδας, πολιτικός επιστήμων, που είπε μεταξύ άλλων ότι διαβάζοντας τα έργα του φίλου του "θυμήθηκα τις σκέψεις και τα συναισθήματα της γενιάς μου, με παρακίνησε να γράψω πάλι και να θυμηθώ αναμνήσεις" και κατέληξε μ' ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους γονείς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του πατέρα των παιδιών, Φρίξο Πρωτογερέλλη, αγωνιστή και θύμα πολιτικών διώξεων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και τη χούντα, όπως κι η σύζυγος και μητέρα Φιφή. Μίλησε για κάποιες από τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα γραπτά του γιου του και την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να εκδοθεί το βιβλίο. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Πρωτογερέλλη από τη μητέρα του κι από φίλους.

Στην εκδήλωση παρέστη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας.

Δείτε όλα τα σχόλια