Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στην Ισπανία μεταφέρεται η έρευνα για τον θάνατο του Νερούδα

Νέες εξελίξεις στην ενδελεχή έρευνα που ξεκίνησε το 2011 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο νομπελίστας ποιητής Πάμπλο Νερούδα δηλητηριάστηκε σε κλινική του Σαντιάγο λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα...

Νέες εξελίξεις στην ενδελεχή έρευνα που ξεκίνησε το 2011 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο νομπελίστας ποιητής Πάμπλο Νερούδα δηλητηριάστηκε σε κλινική του Σαντιάγο λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα Πινοτσέτ στη Χιλή. Ο δικαστής Μάριο Καρόσα που είχε διατάξει την εκταφή της σορού έπειτα από αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, έδωσε εντολή προκειμένου να μεταφερθούν τμήματα της σορού σε ειδικό τοξικολογικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία.

Επισήμως, ο θάνατος του ποιητή αποδόθηκε στον καρκίνο του προστάτη από τον οποίο έπασχε, ωστόσο φίλοι και συνεργάτες του Νερούδα είχαν υποστηρίξει εξαρχής ότι δολοφονήθηκε για να μη διαφύγει στο Μεξικό και γίνει δημόσιος κατήγορος της δικτατορίας του Πινοτσέτ. Ο ποιητής απεβίωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973 στην κλινική Σάντα Μαρία του Σαντιάγο, με νωπό ακόμη το πραξικόπημα του Πινοτσέτ της 11ης Σεπτεμβρίου. Η στρατιωτική χούντα απαγόρευσε τις δημόσιες εκδηλώσεις για την κηδεία του Νερούδα, ωστόσο μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε για την τελετή ταφής.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και μία άλλη έρευνα, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του θανάτου ενός άλλου αντιφρονούντα της χούντας του Πινοτσέτ, του πρώην προέδρου (1964-'70) της Χιλής Εδουάρδο Φράι Μοντάλβα, ο οποίος πέθανε το 1982 έπειτα από μια επέμβαση ρουτίνας στην ίδια κλινική όπου πέθανε και ο Πάμπλο Νερούδα, και μάλιστα τον είχε αναλάβει ο ίδιος γιατρός...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο