Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Χριστόπουλου / Μέσα από το ρίσκο της κρίσης, η στρατηγική της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Χριστόπουλου / Μέσα από το ρίσκο της κρίσης, η στρατηγική της Αριστεράς

Ήταν ωραία την Τρίτη στον κήπο των Αρχαιολόγων, στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Χριστόπουλου «Στο ρίσκο της κρίσης. Στρατηγικές της Αριστεράς των δικαιωμάτων» που οργάνωσαν οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και ο ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο. Όχι μόνο επειδή είναι ωραίος ο κήπος, αλλά χάρη στον κόσμο που συνέρρευσε, για να ακούσει και να συζητήσει για την κρίση, την πολιτική και την Αριστερά. Το βιβλίο, πρώτο πολιτικό δοκίμιο του συγγραφέα, ανοίγει εφ' όλης της ύλης την κουβέντα, θέτοντας ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά, τα «εθνικά ζητήματα», η ασφάλεια - θεμελιώνοντας πειστικές στρατηγικές για την Αριστερά.

Ο συντονιστής, Κώστας Αρβανίτης, ξεκίνησε μιλώντας για το πώς, με «βάση δεδομένων» την κρίση και τη διαχείρισή της που διαλύει τους αδύναμους, η Αριστερά αναζητά στρατηγικές.

Ο Νίκος Μουζέλης έθεσε το ερώτημα: συνέχιση του αδιέξοδου νεοφιλελεύθερου σχεδίου ή ανατροπή; Όπως επισήμανε, η Γερμανία είτε πρέπει να προχωρήσει σε διάλυση της Ε.Ε. είτε να αλλάξει ριζικά πολιτική. Και αυτή η νέα πολιτική, κατά τον Μουζέλη, μπορεί να είναι μια αναγεννημένη σοσιαλδημοκρατία, σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Η Αγγέλικα Ψαρρά, αναφερόμενη σε στιγμιότυπα της πραγματικότητας -από την υγειονομική διάταξη «Λοβέρδου - Άδωνι» μέχρι την προφυλάκιση Σακκά- τόνισε πως, σε πολλά σημεία, την ατζέντα την υπαγορεύει η Χρυσή Αυγή. Σε αυτή την πρωτόφαντη κατάσταση, είπε, το βιβλίο του Χριστόπουλου αποτελεί εργαλείο κατανόησης. Μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει η Αριστερά, συνέχισε, αν, αξιοποιώντας τον προβληματισμό του βιβλίου, μπορέσει να ιεραρχήσει εκ νέου τις προτεραιότητές της και να μπολιαστεί με την πραγματικότητα, υπερβαίνοντας τις αγκυλώσεις της.

Ο Αντώνης Λιάκος συνόψισε ως εξής τον προβληματισμό του βιβλίου: «Αν δεν υπερασπιστούμε τα κοινωνικά δικαιώματα, δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά δικαιώματα??? και το αντίστροφο». Μίλησε στη συνέχεια για την «παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας» (έκφραση του Πάπα Φραγκίσκου, όταν επισκέφτηκε μετανάστες στη Λαμπετούζα), καθώς και τον «μιθριδατισμό του πόνου» που υφίσταται η ελληνική κοινωνία. Και αναφέρθηκε στην Αριστερά των δικαιωμάτων, υπέρβαση τόσο της κομμουνιστικής όσο και της σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς, ενώ δεν έδειξε να συμμερίζεται την εκτίμηση του Ν. Μουζέλη για «αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας».

Ο Στέλιος Κούλογλου, αφού αναφέρθηκε στον Δημήτρη Χριστόπουλο ως κατεξοχήν ειδικό των δικαιωμάτων, στάθηκε σε τρία σημεία, κομβικά για την Αριστερά. Πρώτον, το σπάσιμο του φόβου ενοχής μέσα από δίκτυα αλληλεγγύης. Δεύτερον, το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας, που επανέρχεται. Τρίτον, τον ακήρυχτο, αλλά αδυσώπητο ταξικό πόλεμο μεταξύ εχόντων και κατεχόντων.

«Προσβολή»: με αυτή τη λέξη ο Δημήτρης Χριστόπουλος συνόψισε όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα, από το μαύρο στην ΕΡΤ μέχρι την παράνομη κράτηση Σακκά ή την «υποδοχή» Αντετοκούνμπο από τον Αντ. Σαμαρά. Η λιτότητα στην οικονομία συνεπάγεται λιτότητα στη δημοκρατία, ο νεοφιλελευθερισμός συνεπάγεται εκφυλισμό του πολιτεύματος, είπε. Ιδέες και δύναμη για μια ριζικά άλλη πολιτική, ενάντια στην καταστροφή - αυτή ήταν η φιλοδοξία του βιβλίου, κατέληξε.

Η κουβέντα συνεχίστηκε με κρασί. Η εκδήλωση μας έδειξε, άλλη μια φορά, πώς στο σκληρό έδαφος της διάλυσης της κοινωνίας και της δημοκρατίας (μπορεί να) ανθεί η σκέψη και η αναζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL