Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Αναμνήσεις εξορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναμνήσεις εξορίας

Δημοσθένης Μηλιούλης (επιμ.)

Στέλιος Μηλιούλης, Αναμνήσεις εξορίας

Εκδόσεις Όστρια, 2014

Οι "Αναμνήσεις εξορίας" (εκδ. Όστρια) κυκλοφόρησαν κυρίως για να τιμήσω τη μνήμη του πατέρα μου αλλά και αυτών που αγωνίστηκαν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή για να δημιουργήσουν έναν κόσμο (όπως τον είχαν πλάσει μέσα από τις αγνές ιδέες τους) όμορφο και σίγουρα έναν κόσμο δίχως αδικοπραξίες.

Ήθελα πολλά χρόνια πριν να δημοσιεύσω το συγκλονιστικό αυτό χειρόγραφο μπλοκάκι του πατέρα μου (που το είχε, για να πω την αλήθεια, καταχωνιάσει κρυφά σε ένα κασελάκι με δεκάδες άλλες αναμνήσεις εκείνων των καιρών).

Δεν είμαι βέβαιος ακόμα και σήμερα αν θα ήθελε να δημοσιευτούν όλα αυτά. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι για να γράψει όλα όσα με συγκλονιστικό τρόπο αναφέρονται, δεν ήθελε να τα πετάξει στο καλάθι της λήθης.

Το βιβλίο περιγράφει με έντονο συναισθηματικό λυρισμό τους σαράντα μήνες που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο Στυλιανός Μηλιούλης από το έκτακτο στρατοδικείο Λάρισας τον Μάρτιο του '47, καθώς σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε η γραφομηχανή και παράνομο έντυπο υλικό ως μέλος της ΕΠΟΝ Τυρνάβου.

Η αφήγηση απεικονίζει ανάγλυφα την περιπέτεια ενός νεαρού ανθρώπου μόλις 20 ετών, με συγκεκριμένη ιδεολογική τοποθέτηση, ο οποίος διασταυρώνεται βίαια με τα αντίθετα νοητικά συστήματα που ήταν κυρίαρχα τα χρόνια εκείνα.

Η περιγραφή των βασανιστηρίων που υπέστη ο ίδιος, όσο και οι λοιποί συγκρατούμενοί του, αναμφίβολα δημιουργούν έντονα συναισθήματα λύπης, πόνου, ντροπής, οργής... Η κλιμάκωση των βασανιστηρίων εντείνει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα της ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ο επίλογος του πατέρα μου στο βιβλίο και ένα στιχάκι από τα τρικ που έγραψε με τη γραφομηχανή του νομίζω ότι τα περικλείει όλα!

«Γιούρα, Μακρόνησος, Αίγινα, Ακροναυπλία, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Πύλος, Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και όλα τα ξερονήσια» είναι τα φριχτά μπουντρούμια που μεταχειρίστηκαν για να χτυπήσουν τη Δημοκρατική Ιδεολογία του Ελληνικού Λαού.

- Είναι τα κάστρα που στάθηκαν ακλόνητα στη λυσσασμένη μανία των τραμπούκων βασανιστών.

- Είναι οι ιεροί βωμοί που συγκίνησαν το ελεύθερο πνεύμα ολόκληρης της προοδευτικής ανθρωπότητας!

Θέλω να 'μαι άνθρωπος

Και όχι μικροΰπαρξη

Αν δεν είσαι παλικάρι

Τίμιος και ωφέλιμος

Δεν αξίζει τον κόπο

Να πιάνεις τόπο στη γη.

Μηλιούλης Δημοσθένης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL