Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η εθνική πολιτική βιβλίου στα δίχτυα του Δικτύου 21
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εθνική πολιτική βιβλίου στα δίχτυα του Δικτύου 21

Το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, όχι απλώς για την τύχη του ΕΚΕΒΙ, αλλά για τον προσανατολισμό που επιθυμεί να δώσει εφεξής η κυβέρνηση Σαμαρά στην εθνική πολιτική βιβλίου, επιβεβαιώθηκε χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος στα μέλη της Επιτροπής, το ΕΚΕΒΙ και όλες οι δράσεις του μεταβιβάζονται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, πρόεδρος του Δ.Σ. του οποίου αναλαμβάνει ο, γνωστός για την εμπλοκή του στη δράση του Δικτύου 21, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Η πρόταση του υπουργού υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝ.ΕΛΛ. Την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού καταψήφισαν οι βουλευτές του Σύριζα, του ΚΚΕ και της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ήταν μάλιστα τέτοια η ζέση της κυβέρνησης να τοποθετήσει τον κ. Γιαλουρίδη στη συγκεκριμένη θέση που ο υπουργός Πολιτισμού κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει σε πανεπιστημιακούς εν ενεργεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε κρατικά ιδρύματα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έτσι ο καθηγητής Χ. Γιαλουρίδης παραμένει και στο Πάντειο και παράλληλα αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΙΠ αμισθί.

Γνωστός και μη εξαιρεταίος από την ακροδεξιά ομάδα που πλαισιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Χριστόφορος Γιαλουρίδης, που πλέον αναλαμβάνει το ΕΚΕΒΙ χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με τον κόσμο του βιβλίου, βρέθηκε στον πυρήνα των υποστηρικτών της ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης Δίκτυο 21, της οποίας πρόεδρος ήταν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ανάμεσα στους υποστηρικτές οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.ά. Τη σύσταση της ομάδας, το 1997, είχε χαιρετίσει ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Από το 2005 έως το 2011 ο Χριστόφορος Γιαλουρίδης υπήρξε διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Πρόσφατα βρέθηκε ανάμεσα στους καθηγητές του Παντείου οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στην απεργία συμπαράστασης των συναδέλφων τους προς τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, ενώ είναι υπέρμαχος της καταβολής διδάκτρων από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων συνεχίστηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ζητούν επιπλέον διευκρινήσεις τόσο για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού όσο και για τη λειτουργία του με διευρυμένες πλέον δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των δύο εν εξελίξει ΕΣΠΑ του ΕΚΕΒΙ, της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και του προγράμματος "Φιλαναγνωσία", καθώς και για το μέλλον των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, οι προϋπολογισμοί του οποίου δεν έχουν αναρτηθεί στη "Διαύγεια" από το 2010, παρέμεινε ακέφαλο από τον Φεβρουάριο του 2012 μετά την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. του Γιώργου Μπαμπινιώτη και στη συνέχεια σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους του. Το ΕΙΠ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να χρωστάει ενοίκια και μισθούς εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL