Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών / Όχι στην κατάργηση της ενιαίας τιμής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών / Όχι στην κατάργηση της ενιαίας τιμής

"Ασυγχώρητη σύγχυση και άγνοια" καταλογίζει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών στον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη για τις δηλώσεις του, με τις οποίες εκφράζει την πρόθεσή του να καταργήσει τον νόμο περί ενιαίας τιμής και τον καλεί "να ξανασκεφτεί την επικίνδυνη πεποίθησή του πως τα βιβλία καταναλώνονται με βάση την τιμή τους, ας ξεχάσει τις προσφορές τιμών που διατυμπανίζουν οι διάφοροι πωλητές βιβλίων της τηλεόρασης, και ας αντιληφθεί τις ευθύνες που αναλαμβάνει καταδικάζοντας μια κοινωνία στην κατανάλωση 30 έως 50 χαμηλής ποιότητας 'best sellers' τον χρόνο".

Στη χώρα μας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΑ, "την οποία χαρακτηρίζει ένδεια υποδομών στη μόρφωση και τον πολιτισμό, πάνω από διακόσιοι νέοι τίτλοι κάθε μέρα ελεύθερα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να βρουν μια θέση σε σημεία λιανικής πώλησης και ενδεχομένως στη βιβλιοθήκη ενός αναγνώστη. Ο κάθε αναγνώστης αποφασίζει με όποια κριτήρια διαθέτει τι θέλει να διαβάσει. Η παιδεία και η αισθητική του καθενός διαμορφώνει τις προτιμήσεις του και όχι η τιμή ανά κιλό ή λίτρο". Επισημαίνει δε ότι "εάν τα κριτήρια τιμής και κέρδους κυριαρχήσουν στις επιλογές των εκδοτών και των αναγνωστών νοθεύονται οι αρχές που διέπουν τον νόμο περί ενιαίας τιμής" και προωθούν τον αναγνωστικό και εκδοτικό πλουραλισμό και την αναγωγή του βιβλίου σε απαραίτητη πνευματική τροφή.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι "ο ΣΕΒΑ αναζητεί τα τελευταία χρόνια έναν αξιόπιστο συνομιλητή από την πλευρά της Πολιτείας για τα ζητήματα του βιβλίου. Εάν αυτός ο συνομιλητής δεν κατοικεί στο υπουργείο Πολιτισμού, όλοι όσοι γράφουν και όσοι παράγουν και πωλούν ένα βιβλίο θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τις επιλογές μας".

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος για την ενιαία τιμή, που ισχύει από το 1997 στη χώρα μας και το 2010 επεκτάθηκε και στο ηλεκτρονικό βιβλίο, ορίζει ότι ένα βιβλίο δεν μπορεί να πωλείται με έκπτωση μεγαλύτερη από 10% από την τιμή καταλόγου (ή προσαύξηση μεγαλύτερη από 5%), για δύο χρόνια μετά την έκδοσή του. Η ενιαία τιμή βιβλίου εφαρμόζεται στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL