Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Περί βιβλιοθηκών... και μουσείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και μουσείων

Αυτή την Κυριακή θα αφήσουμε τις ελληνικές βιβλιοθήκες να αναζητούν ακόμα τους τρόπους που θα ανοίξουν και θα ταξιδέψουμε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν βαθιά παράδοση στις βιβλιοθήκες και στις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν στην κοινότητά τους. Υπηρεσίες που εκτείνονται, με κέντρο πάντα τις συλλογές βιβλίων, σε πολλές διαστάσεις στον χώρο της κοινότητας.

Μια σημαντική υπηρεσία που προσφέρουν σχεδόν οι περισσότερες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ είναι η κάρτα ελεύθερης εισόδου στα τοπικά μουσεία. Η βιβλιοθήκη εφοδιάζεται με τέτοιες κάρτες, τις οποίες και "δανείζει" στους ενδιαφερόμενους, συνήθως για μια επίσκεψη σε κάποιο μουσείο. Η υπηρεσία είναι χωρίς χρέωση. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να μπορέσει ένα μέλος της κοινότητας να κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας και συνήθως αφορούν στην κατοχή κάρτας μέλους της βιβλιοθήκης.

Υπό μία έννοια, το ίδιο το μουσείο μετατρέπεται έτσι σε κομμάτι της συλλογής της βιβλιοθήκης. Όταν ο φυσικός χώρος επεκτείνεται και το δικαίωμα δανεισμού εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο, στις σχετικές συλλογές των βιβλιοθηκών προστίθενται και τα εκθέματα του μουσείου.

Ας δούμε τον απλό κανονισμό χρήσης της κάρτας του μουσείου στο σύστημα λαϊκών βιβλιοθηκών της κομητείας Dade στο Μαϊάμι. Μια κομητεία με περίπου 2.500.000 πληθυσμό και 50 βιβλιοθήκες.

Η κάρτα είναι διαθέσιμη για οικογένειες μέχρι τέσσερα μέλη. Είναι για χρήση για μία επίσκεψη. Δεν ανανεώνεται ο δανεισμός της. Είναι έγκυρη για επτά ημέρες από την ημέρα δανεισμού. Διατίθενται ανάλογα με τη ζήτηση. Μπορεί να ζητηθεί μόνο μία κάρτα. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός καρτών ανά βιβλιοθήκη. Απλό, εύκολο και λειτουργικό είναι το σχήμα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται 18 μουσεία της κομητείας.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως διαθέτης πληροφοριών αλλά και πολιτιστικών αγαθών. Εκτός των έργων του Λόγου, για τα οποία έχει τον πρώτο λόγο, μπορεί να διαθέσει πρόσβαση και στο σύνολο του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής που εξυπηρετεί. Έτσι συνδυάζεται η λειτουργία της ανάγνωσης και της χρήσης των πληροφοριών με τα πραγματικά αντικείμενα που βρίσκονται στις συλλογές των μουσείων. Ενθαρρύνονται οι άνθρωποι, μέσω της βιβλιοθήκης, να επισκεφτούν τα μουσεία της περιοχής τους. Και για πολλούς, ενδεχομένως, το κόστος μιας τέτοιας επίσκεψης δεν είναι πάντα υποφερτό.

Η οριζόντια συνεργασία μεταξύ φορέων της Παιδείας και του Πολιτισμού αποδίδει πολύ περισσότερους καρπούς από την κατά μόνας λειτουργία. Η επέκταση του φυσικού και νοητικού χώρου της βιβλιοθήκης ενοποιεί λειτουργίες και αναδεικνύει θετικούς συνειρμούς μεταξύ των φορέων αυτών.

Στα καθ' ημάς, τα μουσεία ανοίξανε, οι βιβλιοθήκες όχι. Πόσο χρήσιμο θα ήταν να είναι όλοι οι θεσμοί ανοιχτοί και να συνδιαλέγονται μεταξύ τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL