Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Περί βιβλιοθηκών... λειτουργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... λειτουργία

Με Υπουργική Απόφαση το υπουργείο Παιδείας παρατείνει την αναστολή λειτουργίας όλων των βιβλιοθηκών που εποπτεύει μέχρι την 31η Μαΐου. Έτσι στο σύνολό τους οι δημόσιες, ακαδημαϊκές και σχολικές βιβλιοθήκες θα παραμείνουν κλειστές και αυτόν τον μήνα.

Ταυτόχρονα, με άλλη Υπουργική Απόφαση, το ίδιο υπουργείο ρυθμίζει λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών και των χώρων λατρείας όλων των δογμάτων, οι οποίοι θα αρχίσουν να λειτουργούν από αυτή την Κυριακή. Η υπουργός λοιπόν αποφασίζει ποιοι χώροι είναι απαραίτητοι και ποιοι όχι για τη σταδιακή επιστροφή των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

Την ίδια στιγμή δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα γίνει με τις δημοτικές βιβλιοθήκες, αν και πότε θα ανοίξουν τις πόρτες στους στο κοινό. Μέχρι τη στιγμή που γράφουμε αυτή τη στήλη δεν έχει εκδοθεί κάποια Υπουργική Απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη λειτουργία των βιβλιοθηκών που εποπτεύονται από τους δήμους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ίσως τελικά γι’ αυτό το κράτος οι βιβλιοθήκες δεν παίζουν κάποιον σημαντικό ρόλο στις ζωές των πολιτών, δεν κρίνεται απαραίτητο να ανοίξουν, δεν επείγει η επαναλειτουργίας τους.

Χέρι - χέρι με τους υπόλοιπους φορείς Πολιτισμού και Παιδείας που παραμένουν κλειστοί, η παρούσα κυβέρνηση υπογραμμίζει με έμφαση τη σημασία και την αξία που έχουν γι’ αυτήν η Παιδεία, ο λόγος, οι τέχνες και τα γράμματα. Εξάλλου ποιος χρειάζεται να πηγαίνει στη βιβλιοθήκη, όταν υπάρχει τόσο διαθέσιμο υλικό στο Διαδίκτυο; Αυτό μοιάζει να είναι το επιχείρημα για το μη άνοιγμα των βιβλιοθηκών. Επιχείρημα που και σαθρό είναι και που στην πιο απλή του αξιολόγηση καταρρίπτεται ως απαράδεκτο.

Προτάσεις για την επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών έχουν καταθέσει οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησής τους, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος αυτές να αξιολογηθούν από τους αρμόδιους και να εκδοθούν ολοκληρωμένες οδηγίες για τη λειτουργία τους.

Ο κόσμος του βιβλίου έχει ανάγκη τις βιβλιοθήκες ανοιχτές. Να λειτουργούν και να παρέχουν τεκμήρια στο κοινό τους, να αγοράζουν καινούργια, να διατηρείται η κουλτούρα της ανάγνωσης. Οι πολίτες έχουν ανάγκη τις βιβλιοθήκες ανοιχτές. Να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα υλικά του πολιτισμού και των επιστημών. Δικαίωμα που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και περιγράφεται σε ένα πλήθος κειμένων διεθνών οργανισμών.

Δεν υποτιμά κανείς την ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκει παρηγοριά στην προσευχή και τη λατρεία του θείου. Δεν πρέπει όμως να αγνοείται συστηματικά η επίσης μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκει παρηγοριά στην τέχνη και την επιστήμη. Αν δεν απατώμεθα, αστική φιλελεύθερη δημοκρατία είναι η μορφή της κοινωνικής οργάνωσης που έχουμε επιλέξει μέχρι στιγμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL