Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... και ρόλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ρόλων

Στη στήλη αυτή προσπαθούμε να αναδείξουμε τους πολλαπλούς και διάφορους ρόλους που καλούνται να παίξουν οι βιβλιοθήκες μας, κύρια οι λαϊκές, στις κοινωνίες που εξυπηρετούν. Ρόλοι που με άξονα το βιβλίο και την ανάγνωση επεκτείνονται σε μη αναμενόμενες για βιβλιοθήκες υπηρεσίες. Ρόλοι που εδρασμένοι στις συλλογές των βιβλίων δίνουν σε αυτές υπεραξία και καινούργιες λειτουργικότητες.

Μιλήσαμε, σε προηγούμενα σημειώματά μας, για την τοπική ιστορία, τη μνήμη και την καταγραφή της. Μιλήσαμε για την αναπτυξιακή διάσταση των συλλογών των βιβλιοθηκών, ανάπτυξη πολιτιστική, κοινωνική αλλά και οικονομική. Λόγο κάναμε για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, την αποδοχή του διαφορετικού. Παρουσιάσαμε δράσεις για όλες τις ηλικίες που έτρεξαν στις ελληνικές βιβλιοθήκες. Δράσεις για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού σε άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι συμπολίτες μας με διάφορες αναπηρίες.

Η βιβλιοθήκη καλείται στις μέρες μας να απαντήσει σε πολλαπλές ανάγκες των ανθρώπων της κοινότητάς της. Και το κάνει πάντα με σεβασμό, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα μέλη, χωρίς καμία διάκριση. Οι υπηρεσίες της είναι ελεύθερες και δωρεάν προς όλους.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα όφειλε η Πολιτεία να χτίσει ένα δίκτυο που να καλύπτει όλη τη χώρα και όλους τους κατοίκους της. Ένα δίκτυο χρήσιμο τόσο για τις πολιτικές βιβλίου και ανάγνωσης που οφείλει να διαθέτει όσο και για ένα μεγάλο πλήθος άλλων πολιτικών, που εύκολα και γρήγορα μπορούν να υλοποιηθούν από σωστά οργανωμένες, στελεχωμένες και επιχορηγούμενες βιβλιοθήκες.

Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν γίνεται αποδεκτό το σύνολο των κατοίκων της να μην απολαμβάνει την ίδια ποιότητα υπηρεσιών, ειδικά στους αναγκαίους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Και όπως φροντίζει το κράτος να έχει σχολεία και μονάδες υγείας παντού, έτσι θα έπρεπε να έχει φροντίσει και για την ύπαρξη και λειτουργία βιβλιοθηκών.

Ο ιδιαίτερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στις τοπικές κοινωνίες τις καθιστά πιο απαραίτητες και πιο αναγκαίες από ποτέ. Μικρές δομές, ευέλικτες, που δεν καταναλώνουν τεράστια ποσά για τη λειτουργία τους και μπορούν να συνεισφέρουν με υπηρεσίες και δράσεις σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ζητημάτων που αφορούν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, την πρόσβασή τους στη γνώση και στα πολιτιστικά αγαθά, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Οι δράσεις των ελληνικών βιβλιοθηκών τα τελευταία χρόνια δείχνουν τη δυναμική που υπάρχει στον κλάδο, καθώς επίσης και την υψηλή επαγγελματική επάρκεια των εργαζομένων σε αυτόν. Θα έλεγε κανείς ότι λείπει μόνο η πολιτική βούληση η δυναμική αυτή να πάρει μπρος και να επιστρέψει στην κοινωνία πολύ περισσότερα από το κόστος λειτουργίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL