Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Περί βιβλιοθηκών... τη νέα χρονιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... τη νέα χρονιά

Το 2019 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για την ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα. Ήταν η χρονιά που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών, μια κατά κοινή ομολογία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Το συνέδριο αυτό έδωσε την ευκαιρία σε ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων βιβλιθηκονόμων να έρθουν σε επαφή με τις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις στον χώρο διεθνώς. Τους δόθηκε ταυτόχρονα το βήμα να παρουσιάσουν το έργο των ελληνικών βιβλιοθηκών σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Επιγραμματικά εκ μέρους της ελληνικής κοινότητας πραγματοποιήθηκαν 11 προσυνεδριακές συναντήσεις των διαφόρων τομέων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάστηκαν 9 επιστημονικές εργασίες στις προσυνεδριακές συναντήσεις και 14 στο κυρίως πρόγραμμα του συνεδρίου και υπήρξαν 11 αναρτήσεις στα πόστερς. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν 33 οργανωμένες επισκέψεις συνέδρων σε 55 ελληνικές βιβλιοθήκες. Το αποτύπωμα των ελληνικών βιβλιοθηκών στη συνάντηση αυτή ήταν μεγάλο και σημαντικό.

Ακριβώς αυτό το γεγονός καταδεικνύει το έργο που γίνεται αθόρυβα πολλά χρόνια τώρα στις ελληνικές βιβλιοθήκες. Έργο πολυποίκιλο και σημαντικό σε όλων των ειδών τις βιβλιοθήκες. Έργο που, για να πραγματοποιηθεί, πολλές φορές όχι μόνο δεν βρίσκει τη συμπαράσταση της Πολιτείας, αλλά αντιμετωπίζει την αδιαφορία της. Κι όμως, οι ελληνικές βιβλιοθήκες είναι παρούσες στη χώρα και ενεργά τμήματα της κοινωνίας της.

Η δυναμική που αποκτήθηκε, καθώς επίσης η γνώση και η τεχνογνωσία κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, αλλά και η συνεπακόλουθη διασπορά αυτής της γνώσης σε βιβλιοθηκονόμους που δεν μπόρεσαν να παραστούν είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το 2019 και να το μεταφέρουμε στο 2020.

Επειδή οι ελληνικές βιβλιοθήκες πολύ λίγα περιμένουν από τις κρατικές δομές, κεντρικές ή περιφερειακές, η γνώση αυτή, καθώς και τα ανθρωποδίκτυα που αναπτύχθηκαν μπορούν να ενισχύσουν τη δυναμική τους στα επόμενα χρόνια που έρχονται. Δίνεται το έναυσμα οι ίδιες οι βιβλιοθήκες και οι άνθρωποι που εργάζονται σ’ αυτές να αναστοχαστούν και να σκεφτούν τους τρόπους με τους οποίους θα τις φέρουν στο επίκεντρο των κοινοτήτων που εξυπηρετούν και θα τις καταστήσουν όχι απλά αναπόσπαστο τμήμα, αλλά κέντρο στη ζωή της κοινότητας.

Έχουμε τονίσει πολύ συχνά από αυτή τη στήλη ότι οι βιβλιοθήκες είναι ζήτημα δημοκρατίας, συμμετοχής και πρόσβασης. Οι βιβλιοθήκες όλων των ειδών. Και ως τέτοιες οφείλουν να τις δουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σ’ αυτές, για να καταφέρουν να αναδείξουν καλύτερα το έργο τους αλλά και την αξία της ύπαρξής τους αυτής καθαυτής. Η ευχή λοιπόν για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε είναι η δυναμική που αναπτύχθηκε το 2019 να είναι η αρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL