Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Τα νέα κείμενα ξανά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα κείμενα ξανά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων

Τα πρώτα βιβλία από τα "Κείμενα" έφτασαν. Από τον νέο εκδοτικό οίκο με τον παλιό θρυλικό τίτλο, με τον οποίο ο γιος του Φίλιππου Βλάχου, Φοίβος, μπαίνει και τυπικά στον χώρο των εκδόσεων, όπως είχε προαναγγείλει μέσα από τις σελίδες της "Αυγής" στα τέλη Οκτωβρίου, κυκλοφόρησαν ήδη οι πρώτοι τίτλοι. "Αγάπη και ξενιτιά" το νέο μυθιστόρημα του Θοδωρή Καλλιφατίδη και "Κόρκυρα" της Κατερίνας Χανδρινού. Κομψά και προκλητικά, καλούν για ανάγνωση. Ανάμεσά τους κι ένα αναπάντεχο δώρο.

Ένα μονόπρακτο του αείμνηστου Νίκου Κούνδρουρου, "Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου", από την έκδοση του 1976. Κιτρινισμένο χαρτί, μυρίζει λες κάτι από τα παλιά "Κείμενα" του Φιλιππόβλαχου που το είχαν πρωτοτυπώσει, καταγράφει το σχόλιο του θρυλικού σκηνοθέτη για την περίοδο της χούντας. Από το 1967 έως το 1973 ο Νίκος Κούνδουρος έγραψε οκτώ συνολικά μονόπρακτα - μονολόγους για έναν μονάχα ηθοποιό, με φόντο την Ελλάδα των συνταγματαρχών.

"Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου" είναι το προτελευταίο απ' αυτά. Δολοφόνος μιας κοπέλας, την οποία πρώτα σκότωσε και έπειτα πέταξε το κορμί της από το παράθυρο του τρίτου ορόφου ενός ξενοδοχείου, ο ήρωας είναι βγαλμένος από την ανθρωπογεωγραφία των χουντικών και κάτι πέρα απ' αυτό, καθώς ο Κούνδουρος, ξεδιπλώνοντας ανάγλυφα μια ερωτική και συνάμα πολιτική καταδίωξη, ιχνογραφεί το πορτρέτο του χαφιέ.

Τα υπόλοιπα μονόπρακτα είναι τα "Εγώ, η Αντιγόνη", "Το διαβατήριο", "Η απαγωγή", "Ο άλλος χαφιές", "Η νεκροψία", "Η εποχή των δολοφόνων", "Η απολογία του αστυνόμου Γιανακάκη", όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο της "Απολογίας..." ως υποσχετική του εκδότη, να "τα τυπώσουμε κάποτε σ' έναν τόμο". Το βιβλίο κόστιζε 50 δρχ. Τυπωμένη και η τιμή στο οπισθόφυλλο. Μακάρι τα νέα "Κείμενα" να εκπληρώσουν τώρα την υπόσχεση του Φιλιππόβλαχου.

Σε ότι αφορά τα καινούργια βιβλία, το μυθιστόρημα "Αγάπη και ξενιτιά" του Θοδωρή Καλλιφατίδη, που ζει χρόνια τώρα στη Σουηδία και εκεί θεωρείται κορυφαίος συγγραφέας της χώρας, αντλεί από τα αγαπημένα του θέματα, την ξενιτιά και την αγάπη, και υφαίνει την πλοκή του με φόντο τις περιπέτειες ενός Έλληνα φοιτητή στη Σουηδία. Το "Κόρκυρα" της Κατερίνας Χανδρινού, "ένα συνοριακό εγχειρίδιο" όπως επιγράφεται, καταγράφει την περιπέτεια του ανθρώπου στην αναζήτηση της ρίζας του.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL