Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Για το μυθιστόρημα "Άκρα ταπείνωση" / Στη Ρέα Γαλανάκη το βραβείο Balkanika
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για το μυθιστόρημα "Άκρα ταπείνωση" / Στη Ρέα Γαλανάκη το βραβείο Balkanika

"Το αγαπώ πολύ αυτό το βιβλίο, γιατί είναι από τα λίγα βιβλία μου που έχω προσπαθήσει να κάνω το αντίθετο απ' ό,τι έκανα συνήθως. Δηλαδή, να πάρω ένα σημαντικό σημερινό γεγονός και να προσπαθήσω μέσα από τον λογοτεχνικό μου τρόπο να του δώσω μια διαχρονικότητα. Με άλλα λόγια, το σημερινό να λάβει την ιστορική του διάσταση" λέει η Ρέα Γαλανάκη για το τελευταίο μυθιστόρημά της, την "Άκρα ταπείνωση" (εκδ. Καστανιώτης). Η γνωστή συγγραφέας μόλις έχει επιστρέψει από τα Τίρανα με μια σημαντική διάκριση στις αποσκευές της. Το Σαββατοκύριακο της απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Balkanika, για το τελευταίο της μυθιστόρημα, στο οποίο ιχνογραφεί την οικονομική κρίση στη χώρα μας.

"Επειδή είναι ένα βιβλίο για την ελληνική κρίση και μάλιστα σε μια από τις πιο εμβληματικές και βίαιες στιγμές της, είναι σημαντικό το γεγονός ότι βραβεύτηκε. Φυσικά, όταν μιλάμε για λογοτεχνία μάς ενδιαφέρει ο τρόπος που δίνονται τα πράγματα, και ακριβώς η λογοτεχνική αξία του βιβλίου υποστηρίχτηκε πάρα πολύ μέσα στην Επιτροπή κρίσης, απ' ότι έμαθα εκ των υστέρων. Εγώ βέβαια αισθάνομαι χαρά, γιατί μια έντιμη βράβευση δίνει χαρά στους συγγραφείς" λέει η συγγραφέας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική αντιπροσωπεία. "Ο Σπύρος Γιανναράς, κριτής από τη μεριά της Ελλάδας, υποστήριξε τη λογοτεχνική αξία του βιβλίου με επιχειρήματα, με βαθιά γνώση και με μεγάλο πάθος. Η υποστήριξή του συνετέλεσε στη βράβευση της 'Άκρας ταπείνωσης', όπως επίσης και η μετάφρασή του από τον Loïc Marcou" συμπληρώνει, επισημαίνοντας επίσης τη συμβολή των εκδόσεων Κέδρος, μέσω της Αριάδνης Μοσχονά, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στον θεσμό.

Θεσμός από το 1995

Το Balkanika θεσμοθετήθηκε το 1995 και έκτοτε, κάθε χρόνο, βραβεύει ένα σημαντικό βιβλίο από τις χώρες που συμμετέχουν στο θεσμό, την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία. Είναι ένα βραβείο - γέφυρα ανάμεσα στις χώρες της Βαλκανικής. Επιδιώκει την προσέγγιση των χωρών της χερσονήσου διαμέσου του πολιτισμού, τη γνωριμία με τη λογοτεχνία τους, την ανταλλαγή εμπειριών και σκέψεων καθώς και τη διαμόρφωση ενός πεδίου κοινής δράσης.

Προϋπόθεση για να είναι υποψήφιο ένα βιβλίο για το βραβείο είναι να έχει εκδοθεί στη χώρα του έως πέντε χρόνια νωρίτερα και να έχει μεταφραστεί στα αγγλικά ή τα γαλλικά. Κάθε συμμετέχουσα χώρα εκπροσωπείται από έναν εκδοτικό οίκο, ο οποίος αναλαμβάνει να εκδώσει και το εκάστοτε βραβευμένο βιβλίο.

Η "Άκρα ταπείνωση" της Ρέας Γαλανάκη έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα γαλλικά με τον τίτλο "L’Ultime Humilation" από τις εκδόσεις Cabourakis σε μετάφραση Loïc Marcou.

Στην εικοσιτετράχρονη διαδρομή του θεσμού, με Βalkanika έχουν βραβευτεί μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπακόλας για το "Μπέσα για Μπέσα ή ο άλλος Φώτης", η Μάρω Δούκα για το "Αθώοι και φταίχτες", ο Χρήστος Χρυσόπουλος για το "Φακός στο στόμα", ο Ισμαήλ Κανταρέ για το "Η αποκλεισμένη: ρέκβιεμ για τη Λίντα Μπ".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL