Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ακροβασίες ανάμεσα στον έρωτα και τον χρόνο

Νέα ποιητική συλλογή του Τ. Κουράκη

 

Ασήμωσα το βαρκάρη να με πάει στην απέναντι πλευρά. Όχι / στις σκιές που διασταυρώνονται αενάως. / Μα στα έγκατα της ψυχής μου / όπου βασιλεύουν οι / πληγές και τα τραύματα..." γράφει ο Τάσος Κουράκης στη νέα ποιητική συλλογή του "Δεν θέλω να πεθάνω, γιατί πώς θα ζω μετά χωρίς εκείνη;" (εκδ. Ιανός).

Στο όγδοο ποιητικό του βιβλίο, ο αν. καθηγητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, πρώην αν. υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής ακροβατεί ανάμεσα στον έρωτα και τον χρόνο, την απώλεια και το τραύμα, την ταυτότητα και τη μνήμη. Άλλοτε σε πιο προσωπικό βιωματικό τόνο και άλλοτε με περισσότερο στοχαστικό ύφος, προσκαλεί για ανάγνωση σε μια περιοχή όπου, όπως λέει, "όλα αμφισβητούνται και ανακαλύπτονται από την αρχή και όπου συνυφαίνονται αδιαχώριστα η ζωή με τον θάνατο, η αρχή με το τέλος, ο εαυτός με τον Άλλο και το άτομο με την Ιστορία".

Η ποίηση, ως αναπόσπαστο συστατικό της δραστηριότητάς του, στην προκειμένη περίπτωση "περιστρέφεται γύρω από την ανθρώπινη περιπέτεια, στο μεταίχμιο φωτός και σκότους". Αυτή η ποιητική συλλογή, όπως διευκρινίζει ο Τάσος Κουράκης, "δεν έχει τόσο τη συλλογική ματιά στο περιεχόμενό της, όσο μια εγκαταβύθιση στα άδυτα της ψυχής. Καταθέτω την προσωπική μου αγωνία στη βάση βιωμάτων απ' όπου απορρέουν και οι στοχασμοί".

Η ποιητική συλλογή του θα παρουσιαστεί στον "Ιανό" της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 (7 μ.μ.), όπου θα μιλήσουν η φιλόλογος και συγγραφέας Λένα Καλαϊτζή Οφλίδη και η φιλόλογος Αθηνά Παπανικολάου και μουσικά θα την πλαισιώσει η τσελίστα Ευρυδίκη Ηλιάδου. Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου (8.30 μ.μ.) θα παρουσιάσουν το βιβλίο στον "Ιανό" της Αθήνας ο ηθοποιός και βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος και η συγγραφέας και ηθοποιός Άννα Χατζησοφιά.

 

ΜΟΤΟ

Αυτή η ποιητική συλλογή, όπως διευκρινίζει ο Τάσος Κουράκης, "δεν έχει τόσο τη συλλογική ματιά στο περιεχόμενό της, όσο μια εγκαταβύθιση στα άδυτα της ψυχής. Καταθέτω την προσωπική μου αγωνία στη βάση βιωμάτων απ' όπου απορρέουν και οι στοχασμοί"

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις