Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στον ακάματο Γιάννη Δάλλα το Βραβείο "Διδώ Σωτηρίου"

Βραβεία Εταιρείας Συγγραφέων

 

Έναν από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και συνάμα νεοελληνιστή, μεταφραστή αρχαιοελληνικής γραμματείας και σπουδαίο μελετητή της ελληνικής λογοτεχνίας, τον Γιάννη Δάλλα και την Ζντράβκα Μιχαΐλοβα τιμά η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμοντάς τους τα Βραβεία "Διδώ Σωτηρίου" και "Δαίδαλος" αντίστοιχα στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή της την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 6.15 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Θαλερός και ακάματος, ο Γιάννης Δάλλας έχει συνδέσει τη ζωή του με την πνευματική δημιουργία και την ποιητική πράξη και έχει συνδεθεί με σημαντικές μελέτες για τη λογοτεχνία μας. Για τούτο ομόφωνη ήταν η απόφαση της βράβευσής του με το Βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το σύνολο της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα, με τον νέο ποιητή Ηλία Λιατσόπουλο να μιλάει για τον τιμώμενο και το γλυπτό του βραβείου να έχει φιλοτεχνηθεί από τον αείμνηστο γλύπτη Θόδωρο.

Εξαιρετικός κλασικός φιλόλογος και δάσκαλος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο έργο του περιλαμβάνονται συγκεντρωτικές μελέτες για σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες, όπως ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Θεοτόκης, ο Καβάφης, ο Φιλύρας, ο Καρυωτάκης, ο Βάρναλης, ο Σαχτούρης, ο Αναγνωστάκης κ.ά., καθώς και κριτικά βιβλία για την ποίηση και την πεζογραφία και φιλολογικές μελέτες, ενώ έχει μεταφράσει τους αρχαίους λυρικούς και Αλεξανδρινούς ποιητές. Έχει ήδη τιμηθεί τόσο με το Κρατικό Βραβείο Κριτικής - Δοκιμίου το 1987 όσο και με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του το 1999.

Ομόφωνα βραβεύεται με το Βραβείο "Δαίδαλος" και η Βουλγάρα δημοσιογράφος Ζντράβκα Μιχαΐλοβα για την πολύπλευρη προσφορά της στα γράμματα και στην επικοινωνία των λαών μέσω του πολιτισμού. Για το έργο της θα μιλήσει η συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Έλενα Χουζούρη, ενώ το γλυπτό του βραβείου της έχει φιλοτεχνηθεί από την εικαστικό, συγγραφέα και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Ηρώ Νικοπούλου.

Στην εορταστική τελετή απονομής, όπου θα ανακοινωθούν και τα Βραβεία "Γιάννη Βαρβέρη" και Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή και πεζογράφο, θα γίνει υποδοχή νέων μελών με τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ιωσήφ Βεντούρα να τα καλωσορίζει, ενώ το ημερολόγιο του 2020 που έχει ως θέμα "Λογοτεχνία και Επανάσταση: 1821-2021" (εκδόσεις Πατάκη) και εκδίδεται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα παρουσιάσει η γ.γ. της Εταιρείας Αγγελική Στρατηγοπούλου η οποία με τον πρόεδρο Γιώργο Χουλιάρα θα συντονίσουν την εκδήλωση.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις