Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Περί βιβλιοθηκών... και καταλόγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και καταλόγων

Μία από τις σημαντικότερες εργασίες που γίνονται στις βιβλιοθήκες, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η καταλογογράφηση του υλικού τους και η συνεπακόλουθη δημιουργία του καταλόγου τους. Με τη λέξη "καταλογογράφηση" εννοούμε την επίπονη εργασία κατά την οποία καταγράφονται σε ειδικά πεδία οι πληροφορίες που αφορούν κάθε έναν συγκεκριμένο τίτλο τεκμηρίου. Αυτά μπορεί να είναι βιβλία, περιοδικά, μέρη από βιβλία, ηχογραφήσεις σε διάφορα υποστρώματα, τρισδιάστατα αντικείμενα, ψηφιακές πηγές κ.λπ., δηλαδή όλες οι μορφές υλικών που καταγράφουν και μεταφέρουν πληροφορίες και γνώση.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι τα στοιχεία που παρέχει το ίδιο το τεκμήριο ή, αν αυτά λείπουν, μπορούν να εξαχθούν από συγκριτική έρευνα σχετικά με αυτό το τεκμήριο. Αφορούν σε πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τον τίτλο του, τον φέροντα την πνευματική ευθύνη για τη δημιουργία του, τη φυσική του περιγραφή, τον τόπο και τον χρόνο έκδοσης (ή δημιουργίας του) κοκ. Κοντολογίς, μια βιβλιογραφική εγγραφή σε έναν κατάλογο βιβλιοθήκης αποτελεί την ταυτότητα του τεκμηρίου. Είθισται σε κάθε χώρα την ευθύνη για την δημιουργία αυτών των εγγραφών να την έχει η Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία με αυτόν τον τρόπο ελέγχει πλήρως την παραγωγή του έντυπου -κυρίως- υλικού που παράγεται σε μια χώρα (ή σε μια γλώσσα).

Επιπλέον από τα στοιχεία ταυτότητας, ο καταλογογράφος θα παρέχει και μία άλλη σειρά πληροφοριών για το κάθε τεκμήριο, πληροφορίες που αφορούν στο περιεχόμενό του. Έτσι θα καταχωρίσει θέματα και θα αποδώσει ταξινομική κατηγορία στο κάθε τεκμήριο ούτως ώστε να μπορεί να γίνει ανακτήσιμο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να αποκτήσει μία και μοναδική θέση στα ράφια (πραγματικά ή εικονικά). Μια σειρά άλλων εργασιών περιλαμβάνονται στην καταλογογράφηση, όπως είναι η ομοιόμορφη καταγραφή των διαφόρων στοιχείων του τεκμηρίου για να μπορούν αυτά να βρεθούν, ανεξάρτητα από το πώς ο εκδότης ή ο συγγραφέας αποφάσισε να ορίσει. Για όσους έχουν αναζητήσει σε κατάλογο βιβλιοθήκης ή όπου αλλού τον Ντοστογιέφκσι, η εργασία αυτή είναι απολύτως κατανοητή και αναγκαία.

Το σημερινό σημείωμα αποκτά μορφή "μαθήματος" βιβλιοθηκονομίας, αλλά δεν είναι ο στόχος του αυτός. Στόχος αυτής της εκτεταμένης εισαγωγής σχετικά με την καταλογογράφηση είναι να υπογραμμιστεί η σιωπηλή δουλειά που κάνουν οι βιβλιοθηκονόμοι στις βιβλιοθήκες μας και να γίνει κατανοητό το εύρος των δεξιοτήτων που απαιτούνται από αυτούς για να τα καταφέρουν όσο πιο σωστά μπορούν. Σε μια λαϊκή βιβλιοθήκη, για παράδειγμα, ένας καταλογογράφος θα βρεθεί αντιμέτωπος με βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών και οφείλει να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί ώστε αυτά να είναι προσβάσιμα και ανακτήσιμα από τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης, για τους οποίους άλλωστε εργάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL