Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Περί βιβλιοθηκών... και πόλεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και πόλεων

Τα κτήρια των βιβλιοθηκών υπάρχουν για να στεγάζουν τις συλλογές τους με ασφάλεια, να δέχονται τους επισκέπτες τους πάλι με ασφάλεια και να συνενώνουν τη γνώση, τους ανθρώπους και τις κοινότητες σε ολότητες.

Όταν η βιβλιοθήκη του Vegesacker στη Βρέμη βρέθηκε να έχει πρόβλημα στη στέγη, με αποτέλεσμα να μπαίνει το νερό της βροχής μέσα στο κτήριο, η διοίκηση αποφάσισε ότι πρέπει να μετακινηθεί προσωρινά, μέχρι να λυθεί το ζήτημα αυτό. Σημαντική σημείωση για τον Έλληνα αναγνώστη, που δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες αποφάσεις: η βιβλιοθήκη δεν έκλεισε προσωρινά, γιατί δεν μπορεί να στερηθεί η κοινότητα αυτές τις υπηρεσίες!

Ξεκίνησε λοιπόν η διαδικασία εύρεσης του χώρου. Οι προϋποθέσεις που θα έπρεπε να καλύπτει το προσωρινό κτήριο ήταν πολλές. Και οι υπεύθυνοι του δήμου το γνωρίζουν αυτό, γιατί οι απαιτήσεις μιας δημόσιας υπηρεσίας προς τους πολίτες είναι πολλές. Δεν είναι όλα τα διαθέσιμα κτήρια κατάλληλα για να στεγάσουν μια βιβλιοθήκη. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που υπήρχαν: το κτήριο να είναι προσβάσιμο χωρίς εμπόδια, η τοποθεσία του να είναι σε κεντρικό σημείο στην πόλη, να διαθέτει χώρους σε τέτοιο μέγεθος που να χωρούν τα ράφια και τον εξοπλισμό.

Έτσι, μετά από εντατική αναζήτηση, το κτήριο βρέθηκε. Στους χώρους ενός παλιού γυμναστηρίου το οποίο έχει τα πλεονεκτήματα να είναι δίπλα στο κτήριο του Κοινοτικού Κέντρου, με στάση λεωφορείου και περίπτερο δίπλα του. Η προοπτική είναι μέσα σε ένα έτος να έχουν γίνει οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στο κανονικό κτήριο της βιβλιοθήκης και να επιστρέψει η υπηρεσία στη θέση της.

Διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Όπου, στη χώρα μας, σε ανάλογες περιπτώσεις, οι βιβλιοθήκες απλώς κλείνουν για όσο διάστημα διαρκούν οι σχετικές εργασίες. Διαφορετικές οι ανάγκες της κοινότητας, δεν υφίσταται στο μυαλό της η κατάσταση της μη παροχής υπηρεσιών βιβλιοθήκης από τον δήμο. Αναγκασμένες έτσι οι δημοτικές αρχές να βρουν γρήγορα μια λύση, τόσο για την ασφάλεια του υλικού και των ανθρώπων όσο και για τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες.

Μπορούμε να θυμηθούμε εδώ τις περιπέτειες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αθήνας, μιας βιβλιοθήκης σε μια πρωτεύουσα. Μπορούμε να θυμηθούμε πόσα χρόνια έμεινε κλειστή και με το υλικό της σε κούτες και σε ακατάλληλες συνθήκες μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτηρίου που τη στεγάζει τώρα. Η αντιδιαστολή μια συνοικιακής βιβλιοθήκης στη Βρέμη της Γερμανίας με την Κεντρική Βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας της Ελλάδας μας οδηγεί σε πολλά συμπεράσματα για την αξία που δίνουν αρχές και πολίτες στις δομές του πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL