Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στην οδό Ευβοίας 7 η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη / Μια... Κυψέλη με βιβλία για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην οδό Ευβοίας 7 η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη / Μια... Κυψέλη με βιβλία για τους πρόσφυγες

«Αυτές τις μέρες δουλεύουμε ασταμάτητα, κουβαλάμε χώμα για τον κήπο μας, καθαρίζουμε τζάμια, στήνουμε κι άλλα ράφια γιατί τα βιβλία μας είναι πάρα πολλά κι ο χώρος πάντα λίγος, προσπαθούμε να βρούμε ένα σύστημα ταξινόμησης, έτσι ώστε σχεδόν όλα να είναι έτοιμα για τα αυριανά εγκαίνια της πολυγλωσσικής μας βιβλιοθήκης. Ακόμα τακτοποιούμε κούτες, εκατοντάδες βιβλία αναζητούν τη θέση τους και πολλές γλώσσες δεν εκπροσωπούνται ακόμη, αλλά συνεχίζουμε», μας ομολογεί με το πάθος και την τρυφερότητα που τη διακρίνει η Ιωάννα Νισυρίου, που μετά από τρία χρόνια άοκνης προσπάθειας μπορεί να περηφανεύεται, καθώς η ιδέα της βρήκε πια στέγη στην οδό Ευβοίας 7 στην Κυψέλη. Εδώ θα φιλοξενείται από αύριο η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη του «We Need Books» που η νεαρή τηλεοπτική παραγωγός με σπουδές στην ιστορία της τέχνης, αλλά περισσή ευαισθησία και αγάπη για τους ξεριζωμένους, εμπνεύστηκε και υλοποίησε με τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών που την πίστεψαν και τη βοήθησαν, προσφέροντας ο καθένας ό,τι μπορούσε γι' αυτή την ιδέα.

Ενσυνείδητη και ευαισθητοποιημένη πολίτης, η Ιωάννα Νισυρίου, η «δασκάλα των προσφύγων», όπως την αποκαλούσαν χαϊδευτικά τα παιδιά και οι γονείς που διέμεναν στις δομές φιλοξενίας του Ελληνικού και του Σχιστού το 2016, είναι η νεαρή γυναίκα που εμπνεύστηκε την ιδέα δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης για τους πρόσφυγες.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βίωναν, πέραν των δυσκολιών που όλοι γνωρίζαμε, το αβάσταχτο βάρος του χρόνου που περνούσε χωρίς να συμβαίνει κάτι, ζώντας χωρίς εικόνες, χωρίς ερεθίσματα, χωρίς γεύσεις, χωρίς ελπίδα». Αυτό το «αβάσταχτο βάρος του χρόνου» έκανε την Ιωάννα να οργανώσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εισροής και συγκέντρωσης βιβλίων για τους πρόσφυγες, γραμμένων στη γλώσσα τους, στα αγγλικά, αλλά και στα ελληνικά. Γιατί, όπως λέει, «όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, η μοναξιά λιγοστεύει και τα βάσανα ξεχνιούνται».

Σχεδίασε μια καμπάνια crowdfunding με τίτλο “We Need Books” για την εξεύρεση χρημάτων ώστε να αγοραστούν βιβλία από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Βρήκε σε μορφή pdf την ύλη των σχολικών τους βιβλίων, κυρίως Μαθηματικών και Γλώσσας, και από τα πρώτα 1.300 ευρώ που συγκέντρωσε μπόρεσε να παραγγείλει τα πρώτα βιβλία από το Αφγανιστάν. Κατάφερε έτσι κάθε δάσκαλος στις δομές φιλοξενίας να έχει το βιβλίο του και μέσα από αυτό να διδάσκει τα παιδιά στη γλώσσα τους.

Σήμερα, μετά από τρία χρόνια προσπάθειας και μια ημέρα πριν τα εγκαίνια της πρώτης πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης, η Ιωάννα δεν διστάζει να σχολιάζει πως «ήταν τρομακτικό να ξεκινήσουμε μια ΜΚΟ χωρίς χρηματοδότηση, τη στιγμή που δεν είχαμε να πληρώσουμε ούτε τον λογιστή. Το κάναμε όμως, γιατί έπρεπε να γίνει. Άρχισαν να εμφανίζονται από το πουθενά άνθρωποι που ήθελαν να μας βοηθήσουν. Με τεχνογνωσία, εθελοντική εργασία, πολλά βιβλία, δημοσιότητα, αλλά και χρήματα. Τον πρώτο καιρό μάς έστελναν βιβλία από παντού αλλά και διανύαμε άπειρα χιλιόμετρα για να αποκτήσουμε τις πολυπόθητες κούτες που μας χάριζαν. Παράλληλα, παρακολουθούσα σεμινάρια διαχείρισης μη κερδοσκοπικών οργανισμών και γνωριστήκαμε με ομάδες που είχαν παρόμοιο όραμα, έτσι ώστε σήμερα να ανήκουμε σε ένα εκτενές δίκτυο αλληλοϋποστήριξης».

Θυμάται πως, το καλοκαίρι του 2017, μια γυναίκα από την Ισπανία που είχε επισκεφθεί την Αθήνα καταθέτει στον λογαριασμό του "We Need Books" 3.000 ευρώ, που ήταν και η πρώτη μεγάλη δωρεά. «Και παρ' όλο που ακολούθησαν κι άλλες, αυτή η δωρεά ήταν που μας έδωσε ελπίδα να συνεχίσουμε. Που μας έκανε να σκεφτούμε πως αφού υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν τόσο πολύ σε εμάς, θα τα καταφέρουμε. Έτσι, το 'We Need Books' χτίστηκε προσεκτικά και σιγά - σιγά, από το τίποτα».

Από τα βιβλία που συγκέντρωναν πρόσφεραν τα πρώτα που ήταν γραμμένα στα φαρσί για να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη στο Σχιστό. Ακολούθησε μια δομή φιλοξενίας στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια βρέθηκε ένας προσωρινός χώρος εγκατάστασης στην Πλατεία Θεάτρου μέσα από τη δράση του Δήμου Αθηναίων «Κατάστημα στο Κέντρο». "Έχουμε στείλει εκατοντάδες βιβλία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και έχουμε λάβει βιβλία από την Αυστραλία και την Αμερική μέχρι τον Άγιο Δομήνικο και τη Σουηδία. Αυτή τη στιγμή το 'We Need Books' έχει στο δυναμικό του οκτώ μόνιμους εθελοντές, δύο υπαλλήλους, περισσότερα από 14.000 βιβλία, πάνω από 4.000 φίλους σε όλον τον κόσμο και, το κυριότερο, μια στέγη που βρίσκεται στην Κυψέλη και στην οδό Ευβοίας 7. Χαίρομαι που η πολυγλωσσική μας βιβλιοθήκη αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας, σε μια περιοχή όπου συμβιώνουν παλιοί Αθηναίοι αλλά και νέοι κάτοικοι από την Γκάνα, το Κονγκό, τη Συρία, το Αφγανιστάν», λέει η Ιωάννα, που, νεαρή μητέρα ενός επτά μηνών γιού, δεν διστάζει αστειευόμενη να αφηγείται πως η μεγάλη αδερφή του μωρού είναι μια βιβλιοθήκη!

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL