Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Περί βιβλιοθηκών... και συναντήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και συναντήσεων

Πολλές φορές έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή τη στήλη για να αναδείξουμε προβλήματα των ελληνικών βιβλιοθηκών. Αυτή τη φορά, όμως, στοχεύουμε στην ανάδειξη του μεγαλύτερου βιβλιοθηκονομικού γεγονότος που έχει γνωρίσει η χώρα μας. Πρόκειται για το IFLA 2019, το 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκών, που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου. Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι από τον χώρο των βιβλιοθηκών συνέρρευσαν στο Μέγαρο Μουσικής, όπου φιλοξενήθηκε κυρίως το Συνέδριο, για να αλληλεπιδράσουν, να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές. Μία εβδομάδα παράλληλων συνεδριάσεων, συνομιλιών, συναντήσεων και επαφών κάθε επιπέδου και τύπου, στην οποία για πρώτη φορά υπήρξε και τόσο μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων, βιβλιοθηκονόμων και μη.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε αναφορά σε στιγμιότυπα ή σε σημαντικές εισηγήσεις, όμως αυτό που επιλέγουμε να μεταφέρουμε είναι αυτό που δείχνει να έχει αγγίξει τη μεγαλύτερη μερίδα της ελληνικής βιβλιοθηκονομικής κοινότητας. Αυτό που άκουγε κανείς στους διαδρόμους απηχούσε σοκ και ίσως κάποιο δέος για τον αριθμό των παρευρισκομένων, καθώς η, κάποιες φορές, εσωστρεφής βιβλιοθηκονομική κοινότητα, είχε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει πως είναι ένα μικρό κομμάτι μια τεράστιας κοινότητας επιστημόνων και επαγγελματιών με τους ίδιους στόχους, τις ίδιες φιλοδοξίες, τις ίδιες ανησυχίες αλλά και τα ίδια προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν.

Το μεγαλύτερο κέρδος από το μεγάλο επιστημονικό γεγονός, φαίνεται πως δεν είναι μόνο η ανακοίνωση και ακρόαση αποκτηθήσας γνώσης μέσα από τις εισηγήσεις αλλά όλες οι διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ επαγγελματιών και επιστημόνων που προέρχονται από 140 διαφορετικές χώρες.

Για τους Έλληνες συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους πρώτη φορά είχαν την τύχη να παρευρεθούν σε συνέδριο της IFLA, υπάρχει ένα ακόμα κέρδος: έρχονται σε επαφή και κατανοούν πω η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της οποίας οι βιβλιοθήκες αντιμετωπίζουν προβλήματα και ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν την εργασιακή τους καθημερινότητα από εδώ και πέρα.

Θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα όρια αυτής της στήλης μιλώντας για τα πλεονεκτήματα που έχει η διεξαγωγή τέτοιων μεγάλων συνεδρίων στη χώρα, τόσο για τους επαγγελματίες του κράτους όσο και για τη μακροοικονομία μας. Αυτό όμως, θα μας στερούσε την ευκαιρία να συγχαρούμε για την επιτυχία την Εθνική Επιτροπή που με ζήλο έφερε σε πέρας το δύσκολο αυτό επίτευγμα, καθώς και τους εκατοντάδες εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που διευκόλυναν τους συμμετέχοντες.

Υποδειγματική ήταν η φιλοξενία του Μεγάρου Μουσικής, ενώ σίγουρα για καιρό θα θυμούνται οι βιβλιοθηκονόμοι εντός και εκτός συνόρων την καθηλωτική Τελετή Έναρξης σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL