Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Για έναν εξωραϊσμό της καθημερινότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για έναν εξωραϊσμό της καθημερινότητας

«Σχεδόν μισός αιώνας ζωής του Φεστιβάλ Βιβλίου αποδεικνύει τη σημασία και την απήχηση που έχει αυτό στον εξωραϊσμό της καθημερινότητάς μας» έλεγε χθες κατά την παρουσίαση του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γρηγόρης Πλαστάρας. Το φεστιβάλ, που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου, με τα επίσημα εγκαίνια να τελούνται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει θεματική τη λογοτεχνία επί σκηνής.

«Στις μέρες μας όλο και περισσότερα κείμενα, μη αμιγώς θεατρικά, αποκτούν θεατρική υπόσταση. Η λογοτεχνία και η σκηνή εμφανίζουν μια στενή συνάφεια. Έτσι, η έννοια σκηνή διευρύνεται και γίνεται σημείο που παράγει λόγο θεατρικό, διαλογικό, ποιητικό, αφηγηματικό, μουσικό, σωματικό, διαπροσωπικό, λόγο που δίνει τη δυναμική και το βάθος στο ανθρώπινο είδος. Σήμερα που η φευγαλέα εικόνα και η πληροφορία διαποτίζουν τη ζωή μας, θέλουμε να εστιάσουμε στον διαχρονικό λόγο, που δίνει περιεχόμενο και ουσία στην ύπαρξή μας» σημείωσε ο Γ. Πλαστάρας αναφερόμενος στη θεματική. Δεν παρέλειψε ακόμη να επισημάνει πως «το Φεστιβάλ Βιβλίου έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού ως ένας θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με την πολιτιστική ζωή του τόπου, που αναδεικνύει και προβάλλει όχι μόνο το καλό βιβλίο, αλλά ορίζει και τους τρόπους ευρύτερης συνεργασίας με φορείς και πρόσωπα από τον χώρο της τέχνης, της διανόησης, της πολιτικής, της επιστήμης και γενικότερα του πολιτισμού. Είναι πάντα μια ανοιχτή πρόσκληση επικοινωνίας και συμμετοχής σε κοινές δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση και τη διάχυση της πνευματικής παραγωγής στη χώρα μας» κατέληξε.

Σε ορισμένες από τις πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις, που ξεπερνούν τις διακόσιες, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γιάννης Σολδάτος, υπογραμμίζοντας πως «οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο θέατρο και τη λογοτεχνία είναι διαρκές και καθόλα νόμιμο φαινόμενο».

Το κεντρικό αφιέρωμα «Η λογοτεχνία επί σκηνής», επικεντρωμένο στην άρρηκτη σχέση της λογοτεχνίας με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική και πώς αυτή διαμορφώνεται ανά τους αιώνες, περιλαμβάνει συζητήσεις, παραστάσεις, επιστημονικές ανακοινώσεις και δρώμενα με βασικό συντονιστή τον Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Το φεστιβάλ τιμά τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο αλλά και τους Μαρίζα Κωχ, Νένα Βενετσάνου, Θωμά Μπακαλάκο, Γιώργο Ανδρέου, Νίκο Ξυδάκη κ.ά., ενώ με ποικιλία εκδηλώσεων μετέχει και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο του Μάριου Στρόφαλη.

Το φεστιβάλ δίνει επίσης χώρο στον Καραγκιόζη και παρουσιάζει τα έργα «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» και «Γενοβέφα».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης, θα υπάρχουν διαδραστικές συζητήσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και θεατρικά δρώμενα.

Επίσης, σε συνεργασία με το Αναλόγιο Φεστιβάλ και πλειάδα καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί μια εκτενής σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, προβολές αρχειακού υλικού κ.λπ. σε μια μεγάλη γιορτή που θα είναι προσβάσιμη για το κοινό, καθημερινά, Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 6 το απόγευμα έως τις δέκα και μισή το βράδυ, Παρασκευή και Σάββατο από τις 6 το απόγευμα έως τις έντεκα το βράδυ και την Κυριακή από τις δέκα και μισή το πρωί έως τις τρεις το μεσημέρι και από τις έξι το απόγευμα έως τις δέκα και μισή το βράδυ. Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου κοσμεί έργο της ζωγράφου Μαρίας Φιλοπούλου.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL