Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
και σκοταδισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

και σκοταδισμού

Ρεπορτάζ που αλιεύσαμε από την "Εφημερίδα των Συντακτών", σχετικά με την καταστροφή βιβλίων στην Τουρκία, από το καθεστώς Ερντογάν, μας οδήγησε σε αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Καθώς ο 21ος αιώνας προχωρά και η ανθρωπότητα -θεωρητικά πάντα- προοδεύει, στη γείτονα χώρα αναβιώνουν πρακτικές που παραπέμπουν στις σκοτεινότερες και τραγικότερες στιγμές του 20ού. Όταν οι Ναζί έκαψαν τα βιβλία η ιστορία γύρισε πολλά βήματα πίσω. Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής 301.878 βιβλία έχουν αποσυρθεί από τοπικά γραφεία εκπαίδευσης, σχολεία και σχολικές βιβλιοθήκες και έχουν καταστραφεί. Ο λόγος απλός: έχουν εκδοθεί από εκδοτικούς οίκους που ήταν προσκείμενοι θετικά στο πραξικόπημα ή στον Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen). Στην πιο ακραία μορφή της λογοκρισίας αυτής, αποσύρθηκε βιβλίο μαθηματικών γιατί περιείχε έκφραση "...από το σημείο F στο σημείο G...", όπου FG τα αρχικά του ονόματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό. Για άλλη μία φορά οι απολυταρχικές εξουσίες στοχοποιούν κείμενα, βιβλία και βιβλιοθήκες. Αναζητήστε την ιστοσελίδα της οργάνωσης Turkey Purge για να βρείτε περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες που διαχέουν νέοι δημοσιογράφοι σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης στην Τουρκία.

Ένα τεράστιο ζήτημα, αυτό της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφόρηση, εγείρεται. Τα Ηνωμένα Έθνη στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο άρθρο 19, αναφέρουν: Καθένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία να διατηρούν τις απόψεις τους χωρίς παρεμβολή και να αναζητούν, να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και ιδέες μέσω οποιουδήποτε μέσου και ανεξάρτητα από τα σύνορα. Η Τουρκία ήταν μία από τις 48 χώρες που ψήφισαν τη Διακήρυξη αυτή στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 στο Παρίσι.

Οι σχολικές βιβλιοθήκες αντιμετωπίζονται ως εργαλείο προπαγάνδας ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης που ενδύεται δημοκρατικό μανδύα. Αποψιλώνονται οι συλλογές τους από υλικό που το σύστημα θεωρεί επιβλαβές ή επικίνδυνο. Απαγορεύεται η ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία κατά την κρίση του υπουργού. Από το γελοίο παράδειγμα των μαθηματικών μέχρι πολύ σοβαρότερα ζητήματα, η εξουσία προσπαθεί να ποδηγετήσει τις ελευθερίες των πολιτών της.

"Φοβοῦνται τὰ γεννήματα / τὴ γῆς / τὸ γάργαρο νερὸ φοβοῦνται τῆς πηγῆς / φοβοῦνται / νὰ θυμοῦνται / καὶ τὶς χαρές τους / τὸ χέρι ἑνὸς φίλου δὲν ἔσφιξε ποτέ τους / τὸ χέρι τους
ζεστὸ / σὰν τὸ πουλὶ / χωρὶς νὰ θέλει σκόντα / προμήθειες / ἡ κάποια ἀναβολὴ / στὴ πλερωμή." από τον Ναζίμ Χικμέτ και απόδοση Γιάννη Ρίτσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL