Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Dr. John αποχαιρέτησε για πάντα τη Νέα Ορλεάνη

Ένας ευφυής, επινοητικός μουσικός, που πειραματίστηκε με ρυθμούς κι έδωσε ταυτότητα στον καθαρόαιμο rhythm’ n’ blues ήχο της Νέας Ορλεάνης, γνωστός σε όλους όσοι τον αγάπησαν και τον παρακολουθούσαν...

Ένας ευφυής, επινοητικός μουσικός, που πειραματίστηκε με ρυθμούς κι έδωσε ταυτότητα στον καθαρόαιμο rhythm’ n’ blues ήχο της Νέας Ορλεάνης, γνωστός σε όλους όσοι τον αγάπησαν και τον παρακολουθούσαν φανατικά, με το χαϊδευτικό Dr. John, έφυγε από τη ζωή στα 77 του χρόνια, προδομένος από την καρδιά του.

Γεννημένος το 1941 στη Νέα Ορλεάνη, ο Malcolm John Rebennack Jr όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έζησε από μικρός μέσα στους ήχους της μουσικής, καθώς ο πατέρας του, παράλληλα με το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών που διατηρούσε, πουλούσε και δίσκους 78 στροφών.

Διδάσκεται μαθήματα κιθάρας από κιθαρίστες του Fats Domino και τον κερδίζει η μαύρη μουσική.

Αυτό όμως που τον κάνει να ξεχωρίσει είναι η καθιέρωση του ήχου της Νέας Ορλεάνης. Υπήρξε ο άνθρωπος που επινόησε μια πρωτότυπη σύνθεση ήχων μπλουζ, κάντρι, τζαζ, ροκ εντ ρολ κ.ά. που αποκαλείται New Orleans.

Ένα τραγούδι του στάθηκε αφορμή να δημιουργήσει τον χαρακτήρα του Dr. John.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 δημιούργησε στο Λος Άντζελες τα πρώτα συγκροτήματα και υπήρξε και παραγωγός δίσκων.

Επηρεασμένος από τον μυστικισμό, τις μαγείες και τις δεισιδαιμονίες του τόπου του, μπόλιασε με αυτά πολλούς από τους δίσκους του. Υπήρξε ενεργός μουσικός ως το τέλος της ζωής του, ενώ αλησμόνητος θα μείνει και για τις εκκεντρικές εμφανίσεις του, επηρεασμένες από την ιστορία της Νέας Ορλεάνης και την παράδοση των Ινδιάνων.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επιτελικό ξέπλυμα

Όσο θορυβώδης είναι η κυβέρνηση στην «πάταξη της ανομίας» και την κλιμακούμενη αποχαλίνωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, άλλο τόσο διακριτική είναι όταν τακτοποιεί τις δουλίτσες της και όταν εξυπηρετεί τους κολλητούς της. Και πάντα έχει και μια ηθική δικαιολογία να επικαλεστεί.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο