Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
«Η λέξη μέσα στη μουσική» / Ένας ελαιώνας με νότες και λέξεις...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η λέξη μέσα στη μουσική» / Ένας ελαιώνας με νότες και λέξεις...

Ο Μιχάλης Σιγανίδης, πρωτοπόρα μορφή του αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα, μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera En Salonico μεταξύ άλλων και με οκτώ προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, παρουσιάζει το συναρπαστικό μουσικοηχητικοποιητικό του σύμπαν

Μεταφερόμενο από την Ακαδημία Πλάτωνος στο Πεδίο του Άρεως, το φετινό ElaiΩnas Festival έχει τίτλο "Η λέξη μέσα στη μουσική", περιλαμβάνει ένα διήμερο συναυλιών και πραγματοποιείται 7 και 8 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στο φετινό πρόγραμμα τα περισσότερα από τα σχήματα που συμμετέχουν έχουν το χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιούν τον λόγο, την ελληνική γλώσσα -ποίηση- στιχουργία μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο. Είτε πρόκειται για παραδοσιακό στίχο είτε για σύγχρονη ελληνική ποίηση, το ενδιαφέρον είναι ότι ο λόγος μεταμορφώνεται δυναμικά κάθε φορά, τοποθετημένος μέσα σε μια ιδιαίτερη μουσική διάσταση. Με τη φροντίδα της Φένιας Παπαδόδηµα και του Γιώργου Παλαµιώτη, που έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση, το φετινό ElaiΩnas Festival κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 7 Ιουνίου με το Amorgo Quartet, που συνδυάζει μουσικές παραδόσεις, ρυθμούς και θέματα από την Ελλάδα, την Αφρική και τη Βραζιλία. Εδώ συναντώνται η αφρικάνικη άρπα και η ηλεκτρική κιθάρα, που «γεννούν» παραδοσιακές και πρωτότυπες μελωδίες και συνθέσεις. Η συναυλία, στην οποία συμμετέχουν η Φωτεινή Παπαδόδημα, ο Γιώργος Παλαμιώτης, ο Γρηγόρης Ντάνης και ο Γιάννης Αγγελόπουλος, ξεκινά στις 9 μ.μ. μπροστά στο θέατρο του Άλσους. Μία ώρα μετά, στις 10 μ.μ. και στο ίδιο σημείο, ο Μιχάλης Σιγανίδης And The Unlimited Shrimp Feat, συναντούν τη Sugahspank σε μια εκρηκτική σύνθεση.

Ο Μιχάλης Σιγανίδης, πρωτοπόρα μορφή του αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα, μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera En Salonico μεταξύ άλλων και με οκτώ προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, παρουσιάζει το συναρπαστικό μουσικοηχητικοποιητικό του σύμπαν. Μαζί του σε πλήρη σύνθεση, οι Unlimited Shrimp με τους Χάρη Λαμπράκη, Παναγιώτη Μανουηλίδη, Γιάννη Αναστασάκη, Βασίλη Μαντζούκη και προσκεκλημένη την ξεχωριστή ερμηνεύτρια της soul - blues - funk σκηνής, Sugahspank - Γεωργία Καλαφάτη. Θα ακουστούν κομμάτια από όλη τη δισκογραφία του Μιχάλη Σιγανίδη και αυτοσχεδιασμοί σε συνδυασμό με προηχογραφημένα ηχητικά θραύσματα. Ακούγονται ποιήματα των: Μ. Σαχτούρη, Ν.Α. Ασλάνογλου, Ο. Καγιάμ, Α. Εμπειρίκου, Λ. Κουκούλα, Π. Ελιάρ, Σ. Μπέκετ και στίχοι του συνθέτη. Προβάλλονται ακόμα μικρού μήκους βίντεο που επιμελήθηκε ο Γιάννης Πειραλής.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου η βραδιά ξεκινά στις 9 μ.μ. με τους Βonsai Τhree, οι οποίοι σχηματίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 και είναι το νεότερο σχήμα που έχει περάσει από το ElaiΩnas festival. Η μουσική τους είναι αυτοσχεδιαστική και ενώ ο λόγος απουσιάζει παντελώς, εκτός από προηχογραφημένα θραύσματα (samples), η ποιητική σύνθεση των ηχοτοπίων τους καλύπτει αυτό το κενό της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, αφήνοντας τον ακροατή να δημιουργήσει τη δική του πλοκή. Συμμετέχουν οι Σπύρος Ξυγκάκης, Σίμος Ρηνιώτης και Παντελής Ξυγκάκης. Η βραδιά θα κλείσει με την μπάντα Γιαν Βαν, που θα εμφανιστεί στις 10 το βράδυ. Είναι η μπάντα - ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ο drummer Γιάννης Αγγελόπουλος για τις μουσικές που γράφει. Μουσικές με αφετηρία τον ελληνικό στίχο και ήχο, τα ρεμπέτικα, τη δημοτική παράδοση, τον αυτοσχεδιασμό, τα λαϊκά, αλλά και το afro-beat, το funk, τη χορευτική μουσική και το synth pop. Στο ElaiΩnas Festival θα παρουσιάσει κυρίως το τελευταίο μίνι άλμπουμ που κυκλοφόρησε φέτος με έξι πρωτότυπες συνθέσεις, τρεις σε στίχους του Ευθύμη Φιλίππου και τρεις του ίδιου με τίτλο "Κακό Ποίημα". Μια σύγχρονη, παράξενα ατμοσφαιρική έως απόκοσμη ηχητική καρτ ποστάλ. Συμμετέχουν οι Φώτης Σιώτας, Βαγγέλης Στεφανόπουλος, Παρασκευάς Κίτσος και Jan Van de Engel.

Το ElaiΩnas Festival, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, έδωσε από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε, το 2015, το στίγμα του ως μια πλατφόρμα διάδρασης τεχνών και επιστημών με χαρακτήρα επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό και προσέφερε στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών, παράλληλες επιμορφωτικές δράσεις και εκθέσεις.

Αφορμή για τη δημιουργία του υπήρξε η περιγραφή της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και κυρίως του Ελαιώνα των Αθηνών, όπως έχει διασωθεί στο έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου. Μια περιοχή, όπου όπως σχολιάζουν οι διοργανωτές, σήμερα έχουν απομείνει η ταμπέλα του μετρό Ελαιώνας, ο λόφος του Ιππίου Κολωνού, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ένα μικρό κομμάτι γης μέσα στη Γεωπονική Σχολή για να θυμίζουν εκείνο το Ιερό Άλσος. Ένα τοπίο μαγικό, το οποίο έχουν υμνήσει και ξένοι περιηγητές ώς και τον 19ο αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL