Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου / Δεκατέσσερις αυθόρμητες συμφωνικές συνθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου / Δεκατέσσερις αυθόρμητες συμφωνικές συνθέσεις

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, παράλληλα με τη δημιουργία τραγουδιών, που είναι η ιδιότητα με την οποία τον γνωρίζει το μεγαλύτερο τμήμα του κοινού, ασχολείται όλο και περισσότερο με τη σύνθεση συμφωνικών έργων. Ένα ακόμα τέτοιο σε παραγωγή όπως και όλα τα προηγούμενα του Ελληνικού Σχεδίου (του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ο ίδιος ίδρυσε και είναι πρόεδρός του και πρωταρχικός σκοπός του είναι να συμβάλει στη δημιουργία περισσότερης ποσοτικά και καλύτερης ποιοτικά νέας ελληνικής μουσικής, τόσο τραγουδιών όσο και οργανικών έργων), παρουσιάζει σήμερα και αύριο, στην κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι όμως πολύ διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα καθώς ο τίτλος "Συμφωνικές μινιατούρες" δεν είναι καθόλου συμπτωματικός ούτε άνευ πολύ συγκεκριμένου περιεχομένου.

Από την εποχή των κορυφαίων Ευρωπαίων δημιουργών της του δεκάτου ογδόου και κυρίως του δεκάτου ενάτου αιώνα η συμφωνική φόρμα, η σύνθεση δηλαδή έργων για συμφωνική ορχήστρα, είχε καθιερωθεί και από ένα σημείο και μετά έχει ταυτιστεί με τις μεσαίες και, κατά κανόνα, τις μεγάλες χρονικές διάρκειές τους. Οι μεταγενέστεροι τους ακολούθησαν και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου δεν αποτελούσε φυσικά εξαίρεση, μέχρι όμως αυτή τη φορά. Το νέο έργο του αποτελείται από δεκατέσσερις ανεξάρτητες μεταξύ τους συμφωνικές συνθέσεις μικρής διάρκειας. Όπως λέει ο δημιουργός τους, δεν προέκυψαν ενώ έγραφε ένα κανονικό συμφωνικό έργο του, είναι αυθόρμητης έμπνευσης κατά διάφορες χρονικές στιγμές μελωδικών ιδεών ή σύντομων θεμάτων που δεν αναπτύχθηκαν σε κάτι μεγαλύτερο και πιο σύνθετο και στην πλειοψηφία τους παρέμειναν στο αρχικό στάδιό τους. Τώρα συγκέντρωσε κάποια από αυτά, τα ενορχήστρωσε και τα παρουσιάζει ως κοινής μεν σύλληψης και προφανώς ύφους, αλλά πολύ διαφορετικά στο περιεχόμενο και την κατεύθυνσή τους.

Με τον Λουκά Καρυτινό

Ο γενικός υπότιτλος «Οι πλανόδιοι των ονείρων» και οι υπαινικτικοί, σε μερικές περιπτώσεις και αρκούντως χιουμοριστικοί, τίτλοι των μερών ίσως φανερώνουν ότι ο συνθέτης -πιθανώς και υποσυνείδητα- θέλει να καταδείξει ότι η έμπνευση δεν προέρχεται πάντα από υψηλές σκέψεις, αξίες και ιδανικά, αλλά και από απλά, καθημερινά πράγματα της ζωής, τα οποία όμως έχουν τη δική τους σημασία και είναι φυσιολογικό να εκφράζονται με πιο «μετρημένες» (με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης μέτρο) και ίσως «ταπεινές» φόρμες. Με άλλα λόγια η ουσία δεν βρίσκεται πάντα και αναγκαία στο μέγεθος και το, εντός ή εκτός εισαγωγικών, μεγαλείο... Τις "Συμφωνικές μινιατούρες" θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την τόσο έμπειρη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL