Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΓΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ / Ένα τριήμερο μουσικής πρωτοπορίας και... Μπέκετ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΓΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ / Ένα τριήμερο μουσικής πρωτοπορίας και... Μπέκετ!

Ο Θεσσαλονικεύς Μιχάλη Σιγανίδης πριν από όλα είναι ένας βιρτουόζος του κοντραμπάσου με αφετηρία και βασική αναφορά του την jazz. Με αυτή την ιδιότητα έχει συμμετάσχει σε πολλά σχήματα διαφορετικών ιδιωμάτων από τη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνον, οι Χειμερινοί Κολυμβητές και οι Primavera En Salonico, που αποτελούν το πλέον μόνιμο συνοδευτικό σχήμα της Σαβίνας Γιαννάτου, είναι τα γνωστότερα από αυτά. Ταυτόχρονα όμως, ο Μ. Σιγανίδης ακολουθεί και μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπική όχι απλώς συνθετική αλλά αληθινά δημιουργική διαδρομή, δισκογραφική μα και συναυλιακή. Σε αυτήν, εκκινεί από την αυτοσχεδιαστική διάσταση της jazz για να ανοιχτεί στην πλέον πειραματική σύγχρονη μουσική ή ακόμα και την avant garde με όχημα μια όλως ιδιάζουσα «τραγουδοποιία» που βασίζεται στη συνύπαρξη και την όσμωση της μουσικής με τον ποιητικό λόγο του Μίλτου Σαχτούρη και δικά του, αναλόγου ύφους και σουρεαλιστικής έμπνευσης κείμενα.

Από την Παρασκευή 12 μέχρι και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση το πιο πρόσφατο έργο του με τίτλο «Who [s] is Who [on]». Με τοΝ στην κυριολεξία υπερεαλιστικό αυτόν τρόπο μεταφέρεται στην αγγλική γλώσσα η βιβλική έκφραση «χους εις χουν» και η χρήση των αγγλικών παραπέμπει στο ότι επίκεντρο του συγκεκριμένου έργου, εκτός φυσικά από την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη, είναι ένα συμπίλημα αποσπασμάτων από αρκετά θεατρικά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ, το οποίο δημιούργησαν και επιμελήθηκαν ο Μ. Σιγανίδης και ο Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης. Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση με υποκριτικούς, ερμηνευτικούς ή και μεικτούς «ρόλους», τους οποίους ερμηνεύουν ο προσκεκλημένος κορυφαίος Βρετανός free jazz σαξοφωνίστας Evan Parker, οι δύο συγγραφείς της, ο Δημήτρης Αποστολάκης και οι Σαβίνα Γιαννάτου, Μάρθα Μαυροειδή και Ναταλία Μαντά. Τους/τις συνοδεύει οκταμελές σύνολο εκλεκτών σολίστ, στο οποίο το κοντραμπάσο και ενίοτε την ηλεκτρική κιθάρα του Μ. Σιγανίδη συμπληρώνουν πιάνο/keyboards αλλά και νέι, άλτο σαξόφωνο, κιθάρα, μπάσο, δύο (!) σετ ντραμς και κρουστά.

Η διαφορετικότητα της παράστασης την οποία επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Γιώργος Βουδικλάρης φαίνεται από το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΣΙΩ αλλά και ότι οι ερμηνευτές θα βρίσκονται σε βιτρίνες (!) και το κοινό θα κυκλοφορεί ανάμεσά τους.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ


Από την Παρασκευή 12 μέχρι και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση το πιο πρόσφατο έργο του με τίτλο «Who [s] is Who [on]»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL