Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Οι τρεις «μάγοι» των Human Touch
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τρεις «μάγοι» των Human Touch

του Ιλάν Σολομών

Ήταν ένα υγρό βράδυ του Οκτώβρη του 1982 όταν βρέθηκα στην «Μουσική Αποθήκη» της οδού Αγίου Μελετίου. Στη σκηνή είδα ένα νέο παιδί με μακριά μαλλιά να σαλπίζει το χάλκινο πνευστό του. Στις πρώτες του ημέρες στην Αθήνα, ήταν ο «δικός μας» Ντέιβιντ Λιντς και όχι ο συνεπώνυμος του και συμπατριώτης του «γητευτής των ονείρων», ο David Lynch του «Blue Velvet» και του «Twin Peaks» που μας χαρίζει τους εφιάλτες του εδώ και χρόνια. Ο «δικός μας» ο David ο οποίος ζει και δημιουργεί ανάμεσά μας έχοντας πια πολιτογραφηθεί Έλληνας.

Μια μέρα, στην άκρη των δικών του παραμυθιών και των ατέλειωτων του ταξιδιών, με ένα σακίδιο στην πλάτη και την θήκη του τενόρου του στο χέρι, έριξε άγκυρα στην τότε φτωχή Αθηναϊκή τζαζ σκηνή και τη βοήθησε να πάει ψηλά. Μαζί με τους σημαντικούς πρωτοπόρους Έλληνες τεχνίτες της Τέχνης του Αυτοσχεδιασμού, τον Γιώργο Τρανταλίδη, τον Μάρκο Αλεξίου τον Λάκη Ζώη και λίγο αργότερα τον νέο ακόμα Τάκη Μπαρμπέρη, αγάπησε τη μεγάλη μουσική μας παράδοση και την συνέπλεξε σε σώμα ένα με την τζαζ και τον ηλεκτρισμό της στο σύνολο των ''Iskra'', μαζί με τον Νίκο Τουλιάτο, τον Τάκη Φαραζή, τον Γιώργο Φακανά. Η δισκογραφία, οι συναυλίες είχαν γίνει πια κομμάτι της ζωής του όταν συνάντησε δυο έξοχους μουσικούς που του πήγαιναν «γάντι».

Ο Σταύρος Λάντσιας γεννήθηκε στην Κύπρο, σ' ένα σπίτι με πολλή μουσική και από την πολύ νεανική του ηλικία, πριν καν αρχίσει να μαθαίνει πιάνο, ακολουθούσε ρυθμικά τις μουσικές που άκουγε από τα 45άρια δισκάκια του πατέρα του, λάτρη της Jazz. Σπούδασε μουσική στη Λευκωσία, συνέχισε τις σπουδές του στο Berklee College of Music της Βοστώνης και το 1992 ήρθε στην Αθήνα. Από τότε έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους της δημιουργικής μουσικής στην Ελλάδα, με πολλές εκλεκτικές συνεργασίες και μια ιδιαίτερα προσωπική δισκογραφία.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Σταύρος συνάντησε τον Γιώτη Κιουρτσόγλου και τον David Lynch και μαζί έφτιαξαν τους «Human Touch». Ένα από τα πιο σημαντικά σύνολα της ντόπιας fusion Jazz. Το 1998 κυκλοφορεί το ομώνυμο cd “Human Touch” και το 2005 το “Movin”. Στο συγκρότημα, ο Σταύρος Lantsias εκτός από πιάνο παίζει τύμπανα και κιθάρα.

H πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά έχει τον τίτλο «Επιστροφή» (1999) και περιέχει συνθέσεις ενορχηστρωμένες για πιάνο, όμποε, κουαρτέτο εγχόρδων, κοντραμπάσο και τύμπανα. Σε δύο συνθέσεις φιλοξενείται ο Haig Yazdjian στο ούτι και τη φωνή. Ακολουθεί η συνεργασία με την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch στο "Trio". Tο ομώνυμο cd από μια ζωντανή ηχογράφηση κυκλοφορεί το 2000.

Tον Απρίλιο του 2002 κυκλοφορεί την δεύτερη προσωπική του δουλειά με τίτλο «Το Ταξίδι μιας Νότας». Στην ενορχήστρωση περιλαμβάνεται και μια 20μελής ορχήστρα εγχόρδων. Φιλοξενούνται ο David Lynch, η Έλλη Πασπαλά και ο πρώην ''Socrates'' κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας. Το πιο πρόσφατο «Ημερολόγιο Ονείρων» (Diary of Dreams), είναι μια μικρή σουίτα για πιάνο, σοπράνο σαξόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, ολοκληρώθηκε στο Los Angeles με τη συμμετοχή του Peter Erskine στα τύμπανα και του Lars Danielsson στο κοντραμπάσο και πάντα οι Μουσικές του θυμίζουν μια ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ.

Μπορεί να χρειάζονται δύο για ένα tango, χρειάζονται όμως σίγουρα τρείς για μια καλή «Ανθρώπινη Επαφή». Αυτός ο «Τρίτος Άνθρωπος» ήταν ο πιο καθοριστικός, ο ουσιώδης καταλύτης στην ρυθμολογική ωρίμανση του γκρουπ. Ο Κοζανίτης Γιώτης Κιουρτσόγλου σπούδαζε ηλεκρολόγος-μηχανολόγος στη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα τζαζ και αρμονίας στο Σύγχρονο Μουσικό Σχολείο. Συνέχισε όμως τις σπουδές του παίρνοντας μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου στο Musicians Institute του LA, όπου τιμήθηκε με το το «MI Scholarship Award» για τον καλύτερο σπουδαστή της χρονιάς. Πάμπολλες συναυλίες, άπειρες οι συνεργασίες και δισκογραφικές καταγραφές, το προσωπικό του άλμπουμ στη Libra Music που οι φίλοι του περίμεναν από καιρό, κάνουν το μπάσο του πολύτιμο σε πολλούς δίσκους και ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου οι Human Touch στη μία και μοναδική εμφάνιση τους στο The Zoo. O Ντέιβιντ, o Σταύρος, ο Γιώτης απόψε Πέμπτη 11/10 στις δέκα το βράδυ θα είναι κοντά μας στο Κόκκινο από τους 105,5FM

- Στις Μουσικές Κοινότητες Στο Κόκκινο 105,5 - Πέμπτη 11/10
- The Zoo - Ζωοδόχου Πηγής 45, Χαλάνδρι, Παρασκευή 12/10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL