Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Συνωστισμός αστέρων στο Μέγαρο Μουσικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνωστισμός αστέρων στο Μέγαρο Μουσικής

Συνωστισμός μεγάλων αστέρων και κορυφαίων σχημάτων της διεθνούς σκηνής αναμένεται φέτος στο Μέγαρο Μουσικής. Από τη μεγάλη κυρία του πιάνου Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια σε ένα πιανιστικό άθλο με όλες τις σονάτες του Σούμπερτ, που εκτείνεται στη φετινή και την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, τον νέο πιανιστικό αστέρα Τούρκο Φασίλ Σαΐ, τη σταρ του βιολιού Άννε Σοφί Μούτερ πλαισιωμένη από την περίφημη Chamber Orckestra Vienna - Berlin την οποία απαρτίζουν σολίστ από τη Φιλαρμονική της Βιέννης και τη Συμφωνική του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, τον Βρετανό μαέστρο Σερ Ρότζερ Νόρινγκτον, το κορυφαίο βιεννέζικο σύνολο Βίνερ Κοντσέρτ - Φεράιν, τον Μισέλ φαν τερ Άα, τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, τη Λιουντμίλα Μοναστίρσκα, αλλά και το Nederlands Dans Theater 1, τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, σπουδαίοι καλλιτέχνες και σχήματα θα συναντηθούν στους συναυλιακούς χώρους του.

Ιδιαίτερη μέριμνα, μάλιστα, δίνεται στους λιλιπούτειους θεατές του, αφού η παιδική του σκηνή, το Μέγαρο των Παιδιών, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη "Το φτερωτό άλογο", σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και μουσική Νίκου Κυπουργού, ενώ στους χώρους του φιλοξενείται το πρώτο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και στο φουαγέ του ισογείου στεγάζεται το Σπίτι του Καραγκιόζη.

Όσο για τη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Κυριακή πρωί στο Μέγαρο", επιφυλάσσει ταξίδια στον μουσικό χωρόχρονο με οδηγό την Κλειώ, μια καρτουνένια φιγούρα πρόθυμη να αποκαλύψει στα παιδιά τον υπέροχο κόσμο της μουσικής.

Πολυδιάστατο πρόγραμμα

"Προσπαθήσαμε να συνθέσουμε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα και να επανατοποθετήσουμε το Μέγαρο στον πανευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη" λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Μίλτος Λογιάδης προσθέτοντας: "Βασική επιδίωξή μας είναι το Μέγαρο να μπορέσει να ανθήσει, να αποδώσει όλα αυτά για τα οποία δημιουργήθηκε και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες".

Άλλωστε "οι συναυλιακές του αίθουσες και οι σκηνικές δυνατότητές τους, η τεχνογνωσία του προσωπικού, το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και η Αθήνα αυτή καθ' αυτή και το κοινό της κάνουν το Μέγαρο έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους πολιτισμού σήμερα στη χώρα μας".

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει, "εκτός από τη μουσική, που κρατάει τα σκήπτρα, την τιμητική τους έχουν η όπερα, ο χορός και το θέατρο. Θέλουμε να παράγουμε πρωτογενείς παραστάσεις, συνέργειες με τους πολιτιστικούς οργανισμούς και τα μουσικά σχήματα της χώρας και πέρα από τις παραγωγές αυτές καθ' αυτές να έχουμε εκπαιδευτικό πρόσημο σε όλες μας τις εκδηλώσεις.

Έτσι αυξήσαμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, διευρύναμε τα ηλικιακά όριά τους, ενώ παράλληλα επιχειρούμε οι μεγάλοι καλλιτέχνες που εμφανίζονται στο Μέγαρο να συνδυάζουν την καλλιτεχνική τους εμφάνιση με εκπαιδευτικές δράσεις".

Με έμφαση στη διαφάνεια και τον πλουραλισμό, αναδεικνύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας του, αλλά χωρίς να διάγει πλουσιοπάροχο βίο, το Μέγαρο "φροντίζει ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του να είναι σε μεγάλο βαθμό ισοσκελισμένος, δηλαδή το κόστος παραγωγής των συναυλιών μας να καλύπτεται από τις εισπράξεις και από τις χορηγίες. Μέχρι στιγμής το καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό" λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του.

Η παλέτα του κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες απλώνεται επίσης από την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, που με τον βιρτουόζο του πιάνου Νικολάι Λουγκάνσκι και υπό τη διεύθυνση του Μιχαήλ Πλετνιόφ εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο στις 18 Νοεμβρίου, στο Σύνολο και τη Χορωδία Μπαλτάζαρ - Νόιμαν, που υπό τη διεύθυνση του Τόμας Χένγκελμπροκ ερμηνεύει το "Ρέκβιεμ" του Μότσαρτ, και τον "μαέστρο φαινόμενο" Θεόδωρο Κουρεντζή με τη Music Aeterna να παρουσιάζουν το "Ρέκβιεμ" του Βέρντι στο Βίνερ Κοντσέρτ - Φεράιν υπό τη διεύθυση του Μίλτου Λογιάδη, όπως και τον Γερμανό πιανίστα Κρίστοφερ Παρκ έως την ΚΟΑ, που συμπράττει με τον δεξιοτέχνη του ακορντεόν και του μπαγιάν Ρισάρ Γκαλλιανό να ερμηνεύει Πιατσόλα υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και την ΚΟΘ με τον Ουκρανό βιολιστή Βαλέρι Σοκόλοφ υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου.

Όπερα για μικρούς και μεγάλους

Στον κύκλο Όπερα παρουσιάζονται το σπάνιο προκλασικό λυρικό έργο "Η όπερα του ζητιάνου" με το σύνολο Les Arts Florissants, υπό τη διεύθυνση του Ουίλιαμ Κρίστι και σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Κάρσεν, η όπερα δωματίου "Βlank Out" του Mισέλ φαν τερ Άα, με το λιμπρέτο να βασίζεται σε έργο της ποιήτριας Ίνγκριντ Γιόνερ που θεωρείται η Σύλβια Πλαθ της Νότιας Αμερικής, αλλά και "Οι στοιχειωμένοι", η νέα παραγωγή - ανάθεση του Μεγάρου στον Δημήτρη Μαραμή, και το Γκαλά Όπερας με την ΚΟΑ, υπό τη διεύθυνση του Μ. Λογιάδη, με τη σοπράνο Λιουντμίλα Μοναστίρσκα και τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά.

Για τα Χριστούγεννα οι Μουσικοί της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζουν την παιδική όπερα "Ο Άμαλ και οι νυχτερινοί επισκέπτες" του Τζανκάρλο Μενότι σε ελληνική μετάφραση, τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο τη "Σταχτοπούτα" του Προκόφιεφ, ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στη Χαβάη με τη φροντίδα του Ηλία Καρελλά, την μπάντα των Burger Project και τον Λευτέρη Ελευθερίου σε ρόλο - έκπληξη, ενώ στο χριστουγεννιάτικο ρεσιτάλ η Ουρανία Γκάσιου ερμηνεύει έργα για εκκλησιαστικό όργανο με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τα εγκαίνια του οργάνου του Μεγάρου.

Στον κύκλο Γέφυρες, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, παρουσιάζονται η σύγχρονη όπερα-περφόρμανς με κυβερνο-πανκ αισθητική "Το σπήλαιο" της Έλλης Παπακωνσταντίνου, η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης σε πρώτη εμφάνιση με τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσα Μποφίλιου, έθνικ, τζαζ και ροκ συναυλίες και αφιερώματα στον Ντέιβιντ Μπόουι και τους Ρόλινγκ Στόουνς με τη "Νot The Rolling Stones Band".

Παράλληλα συνεχίζονται ο κύκλος Megaron Underground, ο κύκλος "With a Twist", το Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τα Μουσικά πορτρέτα με αφιερώματα στους Μάνο Ελευθερίου, Χρίστο Θεοδώρου, Γιώργο Τσοντάκη, Κώστα Γρηγορέα, Γιώργο Μουζάκη, Νίκο Τουλιάτο, ενώ Έλληνες και ξένοι σολίστ καταθέτουν την προσωπική τους ερμηνεία στους κύκλους "Βιολί", "Φραντς Λιστ", "Σεργκέι Ραχμάνινοφ", "Άλφρεντ Σνίτκε", "Λέοναρντ Μπερνστάιν", "Ακορντεόν" και "100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου", καθώς και οι ζωντανές δορυφορικές μεταδόσεις επιλεγμένων παραστάσεων όπερας, μπαλέτου και θεάτρου από τη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, το Μπαλέτο Μπολσόι και το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL