Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Όλες οι μουσικές του κόσμου στο Φάληρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλες οι μουσικές του κόσμου στο Φάληρο

Για τέταρτη χρονιά θα πραγματοποιηθεί και εφέτος το Summer Nostos Festival του ΚΠΙΣΝ. Για μιαν ακόμα φορά και για μιαν ολόκληρη εβδομάδα, από τις 17 μέχρι και τις 24 Ιουνίου, το ΚΠΙΣΝ θα πλημμυρίσει από μια πληθώρα συναυλιών διαφορετικών ιδιωμάτων, τάσεων και κατευθύνσεων με εκπροσώπους τους από πολλές χώρες του κόσμου και φυσικά από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και αρκετές περιφερειακές εκδηλώσεις οι οποίες σχετίζονται άμεσα, έμμεσα ή και καθόλου με την μουσική.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στον Φάρο, το καφέ - εστιατόριο του ΚΠΙΣΝ με την υπέροχη θέα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Μίλυ Πασχάλη τόνισε ότι, συνεχίζοντας και επεκτείνοντας αυτό που ξεκίνησε στο περυσινό Summer Nostos Festival, η φετινή διοργάνωση προσφέρει πληθώρα και ποικιλία μουσικών εκδηλώσεων και γενικότερα «καλοκαιρινής» διασκέδασης -σε έναν χώρο ο οποίος γειτνιάζει με τη θάλασσα του Σαρωνικού- για όλη την οικογένεια και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο, όπως άλλωστε συνηθίζει το ΚΠΙΣΝ στη συντριπτική πλειονότητα των εκδηλώσεών του.

Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται από πέντε μεγάλες ενότητες, από τις οποίες σαφώς ξεχωρίζει, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, αυτή της κλασικής και σύγχρονης μουσικής, χωρίς όμως να υπολείπεται ιδιαίτερα και εκείνη της εναλλακτικής (alternative) μουσικής. Οι υπόλοιπες τρεις είναι της world music, της ποπ και r&b και τέλος υπάρχει μια ενότητα αποκλειστικά αφιερωμένη στη μουσική της Αφρικής.

Από την πρώτη εκ των δύο κεντρικών ενοτήτων θα σταθούμε στις εμφανίσεις της διεθνούς φήμης μέτζο Joyce DiDonato, του αμερικανικού Kronos Quartet με ένα project το οποίο συνδυάζει τη φόρμα του κουαρτέτου εγχόρδων με ένα «ζωντανό» ντοκιμαντέρ για την Ιστορία του συγκεκριμένου από τον ομοεθνή τους σκηνοθέτη Sam Green, ένα από τα διασημότερα πρόσφατα δείγματα της μουσικής πρωτοπορίας, το «Drone Mass», που παρουσιάζεται στη μνήμη του εκλιπόντος συνθέτη του, του Ισλανδού Jóhann Jóhannsson, του American Contemporary Music Ensemble, το οποίο θα παρουσιάσει ένα απάνθισμα από έργα του «Πάπα» της avant garde, του Αμερικανού John Cage, και του φαινομένου το οποίο ονομάζεται Evelyn Glennie, της κωφής (!) Σκβτσέζας η οποία είναι όχι μόνον διεθνώς διακεκριμένη συνθέτιδα, αλλά και βιρτουόζος των κρουστών και θα παρουσιάσει έργα της τόσο για σόλο κρουστά όσο και για ορχήστρα σε μια σύμπραξη με την Ορχήστρα Academica Αθηνών υπό την διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου.

Από την alternative ενότητα θα επισημάνουμε πριν από όλα τη συναυλία του Ουαλλού John Cale, συνιδρυτή με τον αείμνηστο Lou Reed των θρυλικών Velvet Underground και με μια σημαντικότατη προσωπική διαδρομή στη συνέχεια, των Animal Collective αλλά και του εμβληματικού για την εγχώρια electronica διδύμου Στέρεο Νόβα, στην πρώτη τους εμφάνιση μετά την επανένωσή τους, η οποία σηματοδοτείται από τον επικείμενο σε λίγες ημέρες δίσκο τους.

Αξιόλογα είναι και τα ονόματα που θα εμφανιστούν στις ενότητες της world και της αφρικανικής μουσικής, ενώ φτωχότερη -και ίσως όχι μόνον ποσοτικά...- είναι αυτή της ποπ με μόνον τρεις συναυλίες, της κατά ένα μέρος ελληνικής καταγωγής Lianne La Havas και των... απλά ημετέρων Άννας Βίσση και Onirama. Να σημειώσουμε ότι, παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις, θα υπάρχουν πολλές χορευτικές αλλά και με άξονα άλλες δημιουργικές εκφράσεις όπως επίσης και εκπαιδευτικές, αθλητικές, συζητήσεις, αφιερωμένες στα παιδιά και τέλος εντυπωσιακές επιδείξεις πυροτεχνημάτων. Μπορείτε να βρείτε το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα του Summer Nostos Festival 2018 στο https://www.snfestival.org/el/2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL