Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ήταν όλοι εκεί για την αξέχαστη Αρλέτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ήταν όλοι εκεί για την αξέχαστη Αρλέτα

Παρά την αναπόφευκτη θλίψη που αισθανόσουν διάχυτη στον χώρο, η βραδιά δεν είχε τίποτα το μελαγχολικό, δεν επρόκειτο για ένα μουσικό «μνημόσυνό» της αλλά για μια γιορτή την οποία διοργάνωσαν οι επώνυμοι και μη φίλοι της

«Μπήκα στο τραγούδι κατά λάθος και έμεινα από αφηρημάδα», θύμισε τα λόγια της Αρλέτας ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας. Και όμως, για κάποια... αφηρημένη, άφησε πίσω της έργο όχι τόσο μεγάλο σε όγκο μεν αλλά τέτοιας σημασίας και αξίας που ήταν αρκετές για να πλημμυρίσει από κόσμο το café του καταστήματος «Public» στο Σύνταγμα τη Δευτέρα το βράδυ. Κόσμο ο οποίος στην πλειοψηφία του έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον μουσικό χώρο, ανθρώπους που αρκετοί από αυτούς είχαν συνεργαστεί με την αξέχαστη Αρλέτα και ακόμα περισσότεροι την είχαν γνωρίσει προσωπικά κάποια στιγμή, όλους και όλες όμως τους ένωνε το πόσο αγαπούσαν και κυρίως εκτιμούσαν το έργο μα και την προσωπικότητά της.

Αφορμή για να συγκεντρωθούν εκεί ήταν η παρουσίαση του τελευταίου δίσκου που πρόλαβε να ηχογραφήσει πριν από τον δυστυχώς τόσο πρόωρο θάνατό της πέρυσι το καλοκαίρι αλλά όχι να τον δει να κυκλοφορεί στα τέλη του 2017. Το «Η γιαγιά μου μαγειρεύει όνειρα τηγανητά» σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους Sunny Μπαλτζή, ένας δίσκος σαν αυτούς οι οποίοι σηματοδότησαν κάποτε τη χρυσή εποχή του ελληνικού τραγουδιού, έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα της. Την απουσία της αναπλήρωσε μια εκλεκτή ομάδα ερμηνευτών και ερμηνευτριών που ερμήνευσαν σημαντικά ή έστω πολύ χαρακτηριστικά τραγούδια από ολόκληρη τη διαδρομή της. Παρά την αναπόφευκτη θλίψη που αισθανόσουν διάχυτη στον χώρο, η βραδιά δεν είχε τίποτα το μελαγχολικό, δεν επρόκειτο για ένα μουσικό «μνημόσυνό» της αλλά για μια γιορτή την οποία διοργάνωσαν οι επώνυμοι και μη φίλοι της. Μια γιορτή για τη ζωή, την ομορφιά και τη δύναμή της.

Με συντονιστή τον παραγωγό του ραδιοσταθμού Μελωδία 99,2 Ξενοφώντα Ραράκο και με τη συνοδεία στο πιάνο του Αντώνη Παλαμάρη, στη σκηνή ανέβηκαν οι Μυρτώ Βασιλείου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Βιολέτα Ίκαρη, Βίκυ Καρατζόγλου, Αργύρης Λούλατζης, Μάρω Μαρκέλλου, Νίκος Μερτζάνος, Μανώλης Μητσιάς, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Χρήστος Νινιός, Λάκης Παπαδόπουλος, Ελευθερία Πάτση, Δήμητρα Σελεμίδου, Μπάμπης Στόκας, Γιώργος Τζώρτζης και Γιώργης Χριστοδούλου. Όλοι και όλες είχαν κάτι να θυμηθούν από τη σπουδαία ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό ή να πουν για τη σχέση τους με τα τραγούδια της, ενώ μίλησαν επίσης, πριν από όλους φυσικά, οι δημιουργοί της τελευταίας της εργασίας Λάκης Παπαδόπουλος και Sunny Μπαλτζή, ο δημοσιογράφος Ιάσων Τριανταφυλλίδης, ο προαναφερθείς Γιώργος Τσάμπρας και η επίσης ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Από τα πολλά συγκινητικά αλλά και εύθυμα ή απλώς ανθρώπινα που ειπώθηκαν θα σταθώ καταρχάς στη φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία του Γιώργη Χρισστοδούλου (ανακάλυψη της Αρλέτας, που του έδωσε και την πρώτη ευκαιρία να βγει στη σκηνή, ενώ στην κατοχή του βρίσκεται πλέον το αρχείο της), ο οποίος επανέλαβε τη φράση από ηχογραφημένη συνέντευξή της «οφείλω στα ταλέντα μου και όχι αυτά σε εμένα και τα τιμώ όσο μπορώ, θα το έκανα και περισσότερο αν δεν υπήρχε η τεμπελιά της οποίας είμαι πρωταθλήτρια»! Ο Μανώλης Μητσιάς θυμήθηκε ότι ήταν εκείνη, ήδη καταξιωμένη, που τον άκουσε να τραγουδάει άγνωστος ακόμα στη Θεσσαλονίκη και τον παρακίνησε να κατέβει στην Αθήνα, ο Φοίβος Δεληβοριάς ανακάλεσε την εφηβική ανάμνησή του να ζητάει χρήματα από τη μητέρα του για να αγοράσει «την κασέτα μιας καταπληκτικής νέας κοπέλας που λέει τη 'Σερενάτα', ένα υπέροχο τραγούδι» και εκείνη να του απαντά με έκπληξη «μα αυτή είναι παλαιά, της γενεάς μας», ενώ η επίσης εμφανέστατα συγκινημένη Φωτεινή Βελεσιώτου είπε για τη σύντομη συνεργασία τους «ήμουν δασκάλα στο επάγγελμα αλλά, ενώ λογικά θα συνέβαινε το αντίστροφο, βρήκα σε εκείνη έναν άνθρωπο με όλη την αθωότητα και τη δίψα για μάθηση που έχουν τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού».

Φεύγοντας δεν μπορούσες να μη νιώθεις, χάρη στο παράδειγμα που στάθηκε αυτή η σπάνια γυναίκα και μουσικός, με το έργο της αλλά και την πορεία της στη ζωή, την αισιοδοξία, το θάρρος, το ήθος, την πίστη της στις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες και την προσήλωσή της στην καλαισθησία και την ποιότητα σε οτιδήποτε, που τα συμπύκνωσε επιγραμματικά στη φράση «ό,τι έκανα το έκανα από αγάπη», την ψυχή σου αρκετά ελαφρότερη αλλά ταυτόχρονα και να μην σκεφτείς ότι, ακριβώς λόγω όλων των προηγουμένων, το κενό το οποίο άφησε θα είναι αδύνατον να πληρωθεί ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL