Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η ΔΗΜΗΡΑ ΓΑΛΑΝΗ ΚΑΙ TO CHRONOS PROJECT ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΚΙΜ ΣΤΟ ΜΜΑ / Δήμητρα Γαλάνη: «Εμμονή μου, η συνάντηση Ανατολής και Δύσης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΔΗΜΗΡΑ ΓΑΛΑΝΗ ΚΑΙ TO CHRONOS PROJECT ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΚΙΜ ΣΤΟ ΜΜΑ / Δήμητρα Γαλάνη: «Εμμονή μου, η συνάντηση Ανατολής και Δύσης»

«Οι Έλληνες δεν είμαστε μόνο χρέη και δάνεια από τράπεζες, είμαστε και άνθρωποι. Άνθρωποι, μάλιστα, που έχουμε έναν πολύ παλιό και σημαντικό πολιτισμό, ο οποίος πριν από όλα είναι η γλώσσα μας. Σε αυτόν τον πολιτισμό, διαμέσου της μουσικής έκφανσής του, έχω αφιερώσει τη ζωή μου, αυτόν υπηρετώ και θα συνεχίσω να το κάνω ακόμα κι όταν δεν θα μπορώ πια να τραγουδώ, μέχρι την τελευταία πνοή μου» είπε η Δήμητρα Γαλάνη στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής και θέμα της ήταν μια όντως διαφορετική συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί εκεί, στο πλαίσιο του κύκλου Γέφυρες, στις 30Ιανουαρίου. Στη συναυλία αυτή οι Chronos Project, το κουαρτέτο δηλαδή που σχημάτισε πριν από περίπου τρία χρόνια και αποτελείται από τρεις εξαίρετους jazz μουσικούς, τον βιμπραφωνίστα Χρήστο Ραφαηλίδη, τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση και τον κοντραμπασίστα Πέτρο Κλαμπάνη και τον δεξιοτέχνη -στο ούτι και το λαούτο- της παραδοσιακής μουσικής Θωμά Κωνσταντίνου και το οποίο τη συνοδεύει σε εμπνευσμένες επανεκτελέσεις γνωστών και μη τραγουδιών της ελληνικής μουσικής, θα συμπράξει με τους Takim. Οι τελευταίοι, πιθανότατα το κορυφαίο σχήμα παραδοσιακής μουσικής αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, είναι ένα σεξτέτο που απαρτίζεται από τον προαναφερθέντα Θωμά Κωνταντίνου, ο οποίος ήταν και ο «ενδιάμεσος» για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία, τον βιολιστή Γιώργο Μαρινάκη, τον κλαρινετίστα Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, τον κοντραμπασίστα Γιάννη Πλαγιαννάκο, τον εκτελεστή κρουστών Κώστα Μερετάκη και, τελευταίο μα καθόλου έσχατο, τον δεξιοτέχνη του σαντουριού Πάνο Δημητρακόπουλο.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΜΑ Μίλτου Λογιάδη, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Δήμητρα Γαλάνη ήταν η πρώτη από όλους και όλες της ελληνικής μουσικής που εμφανίστηκε στο ΜΜΑ και ότι η τελευταία της συναυλία εκεί ήταν πριν από τρία χρόνια, και την εξίσου σύντομη τοποθέτηση του συνθέτη και διευθυντή του κύκλου Γέφυρες Δημήτρη Μαραγκόπουλου, που είπε ότι, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, ο κύκλος αυτός είναι «γέφυρες πολιτισμών, τεχνών και μουσικών ειδών όπως η συγκεκριμένη συναυλία», τον λόγο πήρε η ίδια η Δήμητρα Γαλάνη. Η σπουδαία ερμηνεύτρια θυμήθηκε κατ’ αρχάς πως οι βάσεις του Chronos Project τέθηκαν όταν γνώρισε τον διεθνώς αναγνωρισμένο σολίστ του βιμπράφωνου Χρήστο Ραφαηλίδη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κατά τη διάρκεια ενός εξαμηνιαίου σεμιναρίου στη -φημισμένη παγκόσμια στον χώρο της jazz- μουσική σχολή Berklee της Βοστόνης στο οποίο συμμετείχε και εκείνος. "Aνέκαθεν είχα μια εμμονή, αυτήν της συνάντησης, της ένωσης Ανατολής και Δύσης. Πιστεύω ότι μόνο όσες φορές συνέβη αυτό στη χώρα μας παρήχθη φως, έστω κι αν ποτέ αυτό το φως δεν παρέμενε στην Ελλάδα, αλλά μετά από λίγο έφευγε, είτε επρόκειτο για πολιτισμό, για τα νιάτα μας ή απλά ελπίδες. Το Chronos Project είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης πραγματοποιείται η συνεργασία με τους θαυμάσιους παραδοσιακούς μουσικούς των Takim και θα ακολουθήσουν και άλλες εξελίξεις" είπε η Δήμητρα Γαλάνη, προσθέτοντας ότι "σχέδιο και όνειρό μου όταν ξεκινούσαμε τους Chronos Project ήταν να παίξουμε και στο εξωτερικό. Διαμέσου των επαφών μου όμως με καταξιωμένους φορείς και φεστιβάλ, διαπίστωσα ότι παντού πλέον κυριαρχούν οι managers και το marketing. Δεν πτοούμαι όμως και θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου προς αυτή την κατεύθυνση. Chronos σημαίνει βέβαια μνήμη και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους μεγάλους λόγιους και λαϊκούς δημιουργούς μας, από τους Θεοδωράκη και Χατζιδάκι μέχρι τον Τσιτσάνη, για όλη αυτή την ανεκτίμητη πνευματική μα και υλική κληρονομιά που μας άφησαν για να βασιστούμε πάνω της και να προχωρήσουμε».

Να σημειώσουμε τέλος ότι αν θέλετε να παρακολουθήσετε τη συναυλία, καλό θα ήταν να βιαστείτε να προμηθευθείτε το εισιτήριό σας, καθώς ήδη κοντεύουν να εξαντληθούν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL